Υλικά
350 γρ. καρότα
300 γρ. ζάχαρη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
220 ml σπορέλαιο
4 αβγά
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
2 κοφτά κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γλ. αλάτι
2 κοφτά κ.γλ. κανέλα
½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
½ κ.γλ. γαρίφαλο
1 βανίλια
Για το γλάσο
250 γρ. τυρί κρέμα
200 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
1 κ.σ. Νερό
Εκτέλεση
Τρίβουμε τα καρότα στον ψιλό τρίφτη του κρεμμυδιού. Το τρίψιμο του καρότου κάνει όλη τη διαφορά: στον κανονικό τρίφτη του κρεμμυδιού "φαίνεται" μετά στο κέικ και δεν βγάζει το άρωμά του, ενώ στον ψιλό δίνει όλη του τη γεύση και την υγρασία και ενσωματώνεται τέλεια στο μίγμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στον κάδο του μίξερ ή σε λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 6'-7' τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα.
Ρίχνουμε το λάδι, τη βανίλια, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και το μπέικιν και ανακατεύουμε ελάχιστα, ίσα ίσα να ενσωματωθούν στο μίγμα.
Ρίχνουμε το καρότο και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Στρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ. με χαρτί ψησίματος, που προηγουμένως θα βρέξουμε και θα στύψουμε.
Μεταφέρουμε στη φόρμα το μίγμα και ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα και 10'. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο: Με το μίξερ χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει το κέικ.
Μόλις κρυώσει το γλυκό, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και απλώνουμε το γλάσο σε όλη την επιφάνεια.
Αν δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε το κέικ σε μία μέρα, καλύτερα να βάζουμε το γλάσο σε κάθε κομμάτι την ώρα του σερβιρίσματος.
Διαφορετικά, θα πρέπει να φυλάξουμε το κέικ στο ψυγείο, κάτι που όμως στεγνώνει την υφή του γλάσου.