Υλικά
3 ώριμα αχλάδια
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
2 κ.σ. ζάχαρη
1 βανίλια
¾ φλιτζ. ηλιέλαιο
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. γάλα
1 φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 γεμάτο κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζ. κουβερτούρα σε κόκκους
λίγο βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε φέτες.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο.
Προσθέτουμε τα αχλάδια, τις 2κ.σ. ζάχαρη και τη βανίλια και σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το γάλα, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το μπέικιν και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο μίγμα.
Προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα του κέικ με την τρύπα στη μέση.
Τινάζουμε το περιττό αλεύρι. Απλώνουμε στη βάση της φόρμας τα αχλάδια. Από πάνω ρίχνουμε το μίγμα του κέικ.
Ψήνουμε για 50' περίπου, μέχρι να βγει σχεδόν στεγνό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε για δοκιμή.
Δε βγαίνει ποτέ εντελώς στεγνό, γιατί τα αχλάδια έχουν υγρασία.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.