Υλικά
1 φλιτζ. σπορέλαιο
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. πετιμέζι
1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
1 γεμάτο κ.γλ. μπέικιν
2 κ.γλ. κανέλα
½ κ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζ. καρύδια χοντροσπασμένα
1 φλιτζ. σύκα ψιλοκομμένα
σουσάμι για το πασπάλισμα
λίγο λάδι για τη φόρμα
2 κ.σ. Αλεύρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη, το πετιμέζι και τον χυμό πορτοκαλιού μέχρι να ενωθούν.
Προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το ξύσμα και χτυπάμε ελάχιστα, ίσα ίσα να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.
Σε ψιλό σουρωτήρι ανακατεύουμε τινάζοντας τα καρύδια και τα σύκα με τις 2 κ.σ. αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μίγμα του κέικ. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ, μεταφέρουμε εκεί το μίγμα, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι και ψήνουμε για 1 ώρα και 10' περίπου.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε.