Υλικά
•1/2 κιλό ζάχαρη
•1/2 κιλό βούτυρο
•5 αυγά
•3 γιαούρτια πρόβεια
•1 βανίλια
•ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
•2 κ.σ. κονιάκ
•1 κ.γ. σόδα
•1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
•800 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
•αμύγδαλα φιλέ
Για το σιρόπι:
•1 κιλό ζάχαρη
•4 ποτήρια νερό
•1 βανίλια
Εκτέλεση
Για το σιρόπι: Ετοιμάζουμε το σιρόπι αρκετά πιο νωρίς, ίσως και από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε, όταν θα το χρειαστούμε, να είναι εντελώς κρύο.
Δε χρειάζεται να το βράσουμε πολλή ώρα, μια βράση αρκεί, γιατί δε το θέλουμε να είναι πυκνό.
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο (αν χρησιμοποιήσουμε γάλακτος γίνεται ακόμα ωραιότερη) μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και μετά λίγα-λίγα τα γιαουρτάκια με την πέτσα τους.
Συνεχίζουμε με τα μυρωδικά και τέλος, χαμηλώνοντας την ταχύτητα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι στο οποίο έχουμε ανακατέψει τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
Στρώνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί Νο 40 και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς, προθερμασμένο, για περίπου 45 λεπτά μέχρι μία ώρα, ανάλογα με το φούρνο μας.
Αμέσως μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, καυτή ακόμα, την περιχύνουμε με το σιρόπι, εντελώς κρύο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με μπολικα καβουρδισμένα αμυγδαλάκια φιλέ και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως προτού την κόψουμε.