
Υλικά
Για το σιρόπι:
2 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
1 1/2 φλιτζ. νερό
2 κουτ. τσαγιού λεµόνι
Για το κιουνεφέ:
500 γραµµ. κανταΐφι
1 φλιτζ. βούτυρο ή µαργαρίνη
375 γραµµ. ανάλατο τυρί (µυζήθρα, ανθότυρο)
Εκτέλεση
Λιώνουμε το ζωικό ή φυτικό βούτυρο σε µεγάλο τηγάνι και µε τα χέρια ανοίγουµε τις ίνες του κανταϊφιού ανακατεύοντας, ώστε να ποτίσουν.
Βγάζουµε το µίγµα από τη φωτιά.
Παίρνουµε µικρή ποσότητα από το µίγµα και το πατάµε, ώστε να γίνει ένας δίσκος λεπτός διαµέτρου περίπου 12 εκατοστών.
Ρίχνουµε από πάνω λίγο τριµµένο ή µικρά λεπτά κοµµάτια τυρί.
Από πάνω βάζουµε πάλι κανταΐφι και το πατάµε µε δύναµη.
Έτσι σχηµατίζουµε µερικούς δίσκους και τους ψήνουµε 30 µε 40 λεπτά ώστε το πάνω µέρος να πάρει χρώµα.
Εναλλακτικά, µπορούµε να τους τηγανίσουµε και από τις δύο πλευρές χωρίς επιπλέον βούτυρο.
Σοροπιάζονται ζεστοί (δύο λεπτά µόλις βγουν από τη φωτιά µε χλιαρό σιρόπι) και καταναλώνονται αµέσως (ζεστά). (Αν σας βγουν πολλοί, βάλτε τους στην κατάψυξη άψητους).
Άλλη παραλλαγή, είναι αντί για δίσκους να στρώσουµε ένα ταψί 25x25 εκατοστά µε την ίδια φιλοσοφία και σερβίρονται σε κοµµάτια 5x5 εκατοστά.