Υλικά
21 γραµµ. µαγιά νωπή (1/2 πακετάκι)
250 γραµµ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γραµµ. βούτυρο λιωµένο
60 φρ. ζάχαρη
80 γραµµ. γιαούρτι πλήρες
1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
1/4 κουτ. του γλυκού µαστίχα κοπανισµένη (πριν την κοπανίσετε βάλτε την 10’ στην κατάψυξη!)
1/4 κουτ. του γλυκού µαχλέπι κοπανισµένο
1 αυγό
Για το σιρόπι:
750 γραµµ. ζάχαρη
550 γραµµ. νερό
2 κουτ. της σούπας χυµό λεµονιού
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη µαγιά σε λίγο χλιαρό νερό µε λίγο αλεύρι ώστε να γίνει χυλός και την αφήνουµε σε θερµοκρασία 35 βαθµούς να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες (περίπου µίση ώρα).
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύµης µαζί µε τη µαγιά στο µπολ του µίξερ και ζυµώνουµε µε το γάντζο ζυµώµατος ώσπου να γίνει η ζύµη λεία και µαλακή.
Αν χρειαστεί, προσθέτουµε λίγο ακόµη αλεύρι. Σκεπάζουµε κι αφήνουµε τη ζύµη να φουσκώσει (περίπου µια ώρα) σε µέρος ζεστό. Βουτυρώνουµε καλά είτε 2 ταψιά στρογγυλά 24 εκ., είτε ένα ταψί 34 εκ. και αφού έχουµε πρώτα ανοίξει τη ζύµη στο επιθυµητό µέγεθος, τη στρώνουµε οµοιόµορφα στα ταψάκια. Την αφήνουµε να φουσκώσει -περίπου µια ώρα- σε µέρος ζεστό -35 βαθµοί.
Πρέπει να διπλασιαστεί τουλάχιστον ο όγκος της. Τα ψήνουµε για 15’ στους 160 βαθµούς µε αέρα και στη συνεχεία τα αναποδογυρίζουµε πάνω σε µια σχάρα του φούρνου και τα αφήνουµε για 30’ στους 120 βαθµούς µε αέρα να στεγνώσουν.
Τα αφήνουµε να κρυώσουν και στη συνεχεία τα ξαναβάζουµε στη θέση τους στα ταψάκια.
Βράζουµε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά.
Ζεστό το σιρόπι το ρίχνουµε κουταλιά-κουταλιά στο κρύο εκµέκ κάνοντας τρύπες σε αυτό µε µια οδοντογλυφίδα σε απόσταση 2 εκ. τη µια απ’ την άλλη.
Μπορούμε να το σερβίρουµε είτε σκέτο είτε µε µια µπάλα παγωτό καϊµάκι από πάνω.