
διέφερε από φρέσκια σπιτική. Την ξεπαγώσαμε, την ψήσαμε στο φούρνο και μοσχομύρισε το σπίτι. Το φύλλο της παρέμεινε τραγανό ακόμα και αρκετή ώρα μετά. Τη φτιάχνει η "Σερραϊκή Ζύμη", μια οικοτεχνία που "ψάχνεται" με παραδοσιακές συνταγές και αυθεντικά υλικά, εκεί στις Σέρρες. Το top προϊόν τους είναι πάντως το περίφημο "φύλλο βέργας" που κανείς δεν το φτιάχνει όπως εκείνοι. Ο Στράτος Κοβανίδης πειραματιζόταν επί δύο χρόνια για να καταλήξει στη συνταγή που εξασφαλίζει αυτό το αποτέλεσμα σε ένα φύλλο παραγωγής. Τη φτιάχνουν με απόλυτα παραδοσιακό τρόπο, όπως την έκαναν οι γιαγιάδες από την Προύσσα… Φύλλο φτιάχνουν και με αλεύρι ντίνκελ, με την παλιά ποικιλία μονόκοκκου (και τα δύο με χαμηλή περιεκτικότητα γλουτένης), με σπιρουλίνα, ολικής και βιολογικό. Μοναδικό και το φύλλο μπακλαβά που στη ζύμη του μπαίνει βουβαλίσιο βούτυρο (θα το δοκιμάσουμε σε πρώτη ευκαιρία) -μας είπαν ότι ταιριάζει πολύ στο συγκεκριμένο γλυκό, καθώς ροδοκοκκινίζει και μοσχομυρίζει…
Παλιά οικοτεχνία, που ευτύχησε να περάσει σε μια δεύτερη γενιά με όρεξη και μεράκι. Η Λυδία Γιδάρη τη βρήκε από τον πατέρα της, τον πρώτο που έφτιαξε ζύμη σφολιάτας στις Σέρρες, πολλές δεκαετίες νωρίτερα. Από τότε, με τον σύζυγό της, δοκιμάζουν και υιοθετούν παραδοσιακές συνταγές με προσοχή στη λεπτομέρεια. Στα έτοιμα είδη τους περιλαμβάνονται πολλές χειροποίητες πίτες, μπουκίτσες και άλλα, που δυστυχώς δεν φτάνουν όλα στην Αθήνα.
Τη μπουγάτσα, το φύλλο τους και ορισμένα άλλα προϊόντα (τηλεφωνήστε για τη διαθεσιμότητα) βρήκαμε στου Μιράν, Ευριπίδου 45, τηλ. 210 3217187 (φύλλα, μπουγάτσα), στο Delitation, Λουκιανού 24, Κολωνάκι, τηλ. 210 7296320 (φύλλα, μπουγάτσα, μπουκίτσες), στις Τέσσερις Εποχές, Νίκης 30 Σύνταγμα, τηλ. 210 3243997 (φύλλα), στο Mirabilis, Σποράδων 38 Κυψέλη, τηλ. 210 8221206 (φύλλα βιολογικά), στου Ευάγγελου Σταυρακάκη, Δουκίσσης Πλακεντίας 18, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6927622 (φύλλα). Για άλλα σημεία πώλησης επικοινωνείτε με τη Σερραϊκή Ζύμη.
Σερραϊκή Ζύμη, Σέρρες τηλ. 23210 42939 www.serraikizimi.gr