Το κοτόπουλο ψημένο στο φούρνο είναι αξία, όμως μπορείς να το απολαύσεις και με εναλλακτικούς τρόπους. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις τρεις συνταγές: μία για κροκέτες από leftovers κοτόπουλου, μία για κοτόπιτα και μία για κοτοσαλάτα.
Kοτοκροκέτες από Leftovers
Υλικά
- 3 κουτάλια της σούπας βούτυρο
- 3 κουτάλια της σούπας αλεύρι
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό γάλα
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού καλαµπόκι κονσέρβας στραγγισµένο
- 1 κρόκος αυγού
- 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκοµµένο βρασµένο κοτόπουλο
- αλάτι
- πιπέρι
- Για το πανάρισµα
- αλεύρι
- χτυπηµένα αυγά
- φρυγανιά
Εκτέλεση
- Λιώνουµε το βούτυρο σε ένα τηγάνι.
- Προσθέτουµε 3 κουτάλια της σούπας αλεύρι και ανακατεύουµε καλά.
- Μαγειρεύουµε για 1 λεπτό σε χαµηλή φωτιά.
- Ρίχνουµε το γάλα και αλατοπιπερώνουµε.
- Μαγειρεύουµε για 5 λεπτά σε χαµηλή φωτιά.
- Προσθέτουµε το καλαµπόκι, τον κρόκο αυγού και το κοτόπουλο.
- Ανακατεύουµε καλά. Μαγειρεύουµε για 1-2 λεπτά σε µέτρια φωτιά.
- Μεταφέρουµε το µίγµα σε µια µεγάλη πιατέλα και σκεπάζουµε µε διαφανή µεβράνη.
- Βάζουµε στο ψυγείο για µια ώρα. Φτιάχνουµε κροκέτες µε το µίγµα.
- Τις αλευρώνουµε και τις βάζουµε στα χτυπηµένα αυγά και ύστερα στη φρυγανιά.
- Τηγανίζουµε τις κροκέτες σε καυτό λάδι για 4 λεπτά γυρίζοντας τις, ώστε να ροδίζουν από όλες τις µεριές.
Εύκολη και Γευστική Κοτόπιτα
Υλικά
- 1/2 κιλό φύλλο κρούστας (περίπου 10 φύλλα)
- 1 µέτριο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
- 1 στήθος κοτόπουλου φιλέτο
- 2 µπούτια κοτόπουλου φιλέτο
- 1 ποτηράκι του κρασιού, κρασί
- 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκοµµένη
- 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκοµµένη
- 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκοµµένη
- 1/4 γραβιέρα τριµµένη
- 1 ποτήρι γάλα
- λίγο µαϊντανό, δυόσµο, µέντα ψιλοκοµµένα
- λάδι, αλάτι, πιπέρι, µοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
- Βράζουμε το κρεµµύδι σε χαµηλή φωτιά µε ένα ποτήρι νερό και αφού βράσει, προσθέτουµε λάδι και το αφήνουµε να κοκκινίσει. Κατόπιν προσθέτουµε το κοτόπουλο και το αφήνουµε να τσιγαριστεί.
- Αφού τσιγαριστεί το σβήνουµε µε το κρασί.
- Αφού τσιγαριστεί καλά και από τις 2 µεριές τότε προσθέτουµε λίγο νερό (να καλύψει το µισό κοτόπουλο) προσθέτουµε λίγο αλάτι, πιπέρι, µοσχοκάρυδο και το αφήνουµε να βράσει σε χαµηλή θερµοκρασία για 1 ώρα περίπου.
- Αφού βράσει το κοτόπουλο, κρατάµε το ζωµό µε το κρεµµύδι και το ψιλοκόβουµε όχι όµως σε πάρα πολύ µικρά κοµµατάκια για να µη λιώσει στο ψήσιµο.
- Σε µια λεκανίτσα, προσθέτουµε τις πιπεριές, τα µυρωδικά, το γάλα, το τυρί, το αλάτι, το λάδι, το πιπέρι, το µοσχοκάρυδο, το ζωµό από το κοτόπουλο και το κοτόπουλο και τα ανακατεύουµε 2-3 φορές.
- Στρώνουµε τα φύλλα σε ένα ταψί, λαδώνοντάς τα ενδιάµεσα και στρώνουµε 4 φύλλα στη βάση, ρίχνουµε τη γέµιση και µετά βάζουµε και τα υπόλοιπα 6 φύλλα από πάνω.
- Πριν βάλουµε την πίτα στο φούρνο, την κόβουµε σε κοµµάτια και "ραντίζουµε" µε λίγο νεράκι.
- Ψήνουµε για 1 ώρα στους 190 βαθµούς και κατόπιν, βάζουµε το ταψί στο κάτω µέρος της κουζίνας µας για µισή ώρα έτσι, ώστε να ψηθεί καλά και το κάτω µέρος.
Κοτοσαλάτα Μεθυσµένη
Υλικά
- 1 στήθος κοτόπουλου
- αλάτι, πιπέρι
- µοσχοκάρυδο
- µαγιονέζα
- κέτσαπ
- 4 κουτ. γλυκού λικέρ της αρεσκείας µας
Εκτέλεση
- Βράζουμε ένα στήθος κοτόπουλου σε λίγο αλατισµένο νερό για περίπου 20 λεπτά.
- Το βγάζουµε και το αφήνουµε να κρυώσει λίγο.
- Με τα χέρια µας το χωρίζουµε κατά µήκος των ινών στα πιο µικρά κοµµάτια που µπορούµε.
- Βάζουµε αλάτι, πιπέρι, µοσχοκάρυδο και ανακατεύουµε πάλι µε τα χέρια, ώστε να πάνε παντού. Σε ένα µπολ βάζουµε µαγιονέζα και κέτσαπ.
- Προσθέτουµε το λικέρ και ανακατεύουµε, ώσπου να γίνει ένα σώµα.
- Τότε το αδειάζουµε σε ένα βαθύ µπολ, όπου έχουµε βάλει το ψιλοκοµµένο κοτόπουλο και ανακατεύουµε για να γίνει και αυτό οµοιόµορφο υλικό.