Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για κεφτέδες που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια. Διάβασε αναλυτικές πληροφορίες για αυτές στο κείμενο που ακολουθεί.
Σπανακοκεφτέδες στο Φούρνο
Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο καθαρισμένο
- 2 πράσα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 ματσάκι άνηθο
- 3 κούπες αλεύρι από καλαμπόκι (καλαμποκάλευρο)
- πιπέρι κανέλα
- αλάτι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Αν το σπανάκι μας είναι φρέσκο το πλένουμε (αφού το έχουμε καθαρίσει) και το ψιλοκόβουμε.
- Πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες (κόβουμε και το τρυφερό μέρος των φύλλων τους, όχι μόνο το λευκό τμήμα).
- Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε και τον άνηθο μας.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Εκεί τσιγαρίζουμε το σκόρδο και κατόπιν τα πράσα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι, τον άνηθο, τα μπαχαρικά μας (σε ποσότητες ανάλογες του γούστου μας) και τα αφήνουμε να βράσουν για ένα τέταρτο της ώρας με την κατσαρόλα ανοιχτή και ανακατεύοντας σε τακτικά διαστήματα.
- Αμέσως μετά, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε μέσα το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε όσο καυτό νερό χρειάζεται έτσι ώστε να πάρουμε ένα μείγμα που πλάθεται εύκολα.
- Πλάθουμε με το μείγμα τους σπανακοκεφτέδες μας, και τους ψήνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί για μισή ώρα περίπου στους 200 βαθμούς.
- Οι ποσότητες που αναφέραμε μας φτιάχνουν περίπου 50 σπανακοκεφτέδες στο μέγεθος μικρού προς μέτριου στρογγυλού κουραμπιέ.
Εύκολοι Ρεβιθοκεφτέδες
Υλικά
- 500 γρ. ρεβίθια
- 1 πατάτα βρασμένη και τριμμένη στον τρίφτη
- 1 αβγό
- 2 κρεμμύδια τριμμένα
- λίγο ψιλοκομμένο άνηθο, δυόσμο και μαϊντανό
- θυμάρι φρέσκο
- 2 - 3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
- αλάτι, πιπέρι, κύμινο
- λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Βάζω τα ρεβίθια από το βράδυ να μουλιάσουν. Την άλλη μέρα τα στραγγίζω καλά και τα λιώνω στο μούλτι.
- Σε μια λεκάνη βάζω τα ρεβίθια, την πατάτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, μαϊντανό, θυμάρι, δυόσμο, το αβγό, τα τριμμένα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι και κύμινο.
- Τα ανακατεύω να ενωθούν όλα μεταξύ τους.
- Βάζω λάδι στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί βάζω κουταλιά κουταλιά από το μίγμα και τηγανίζω τους ρεβιθοκεφτέδες προσεκτικά, και από τις δύο μεριές.
- Τους βγάζω με τρυπητή κουτάλα.
Κεφτεδάκια Λαχανικών
Υλικά
- 1 κιλό διάφορα χόρτα
- 250 γρ. κρεμμύδι φρέσκο
- 100 γρ. άνηθο
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 1 αυγό
- 250 γρ. τυρί φέτα
- αλάτι
Εκτέλεση
- Kαθαρίζουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε.
- Τα πασπαλίζουμε με αλάτι και τα στίβουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
- Τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τον άνηθο ψιλοκομμένα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το αβγό και το τυρί και ζυμώνουμε.
- Πλάθουμε τους κεφτέδες και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά από τις δυο πλευρές.