Follow us

Τα μυστικά της νόστιμης κολοκύθας

Εντυπωσιακή, πολυπρόσωπη και λιγότερο δύσκολη απ’ όσο μπορεί να νομίζεις, η κολοκύθα ζει τη χρυσή εποχή της φθινόπωρο και χειμώνα.

κολοκύθα

Πίσω από το επιβλητικό μέγεθος και το, καθόλου φιλικό, σκληρό περίβλημά της κρύβει μια σάρκα που τη χειρίζεσαι πολύ εύκολα. Κόβεται σε μικρά κομμάτια, ψήνεται σχετικά γρήγορα -γρηγορότερα από την πατάτα- και γίνεται σχεδόν ό,τι θέλεις! Κολοκύθα στο φούρνο, σκέτη ή με άλλα λαχανικά, συνοδεύει κρεατικά ή vegan πιάτα. Σε πίτα, σε συνδυασμό με τυριά και μυρωδικά αλλά και σε πίτα γλυκιά. Σαν γέμιση σε λαζάνια στο φούρνο. Κάνει ένα γλυκύτατο ριζότο. Δίνει τις πιο νόστιμες βελουτέ σούπες, γρήγορα και εύκολα, για ένα πρώτο πιάτο με σίγουρη επιτυχία. Μπαίνει σε σουφλέ, γίνεται γκρατέν, συνδυάζεται με τυριά, με αλλαντικά, με άλλα λαχανικά. Η ήπια και ουδέτερη γεύση της, της επιτρέπει να συνδυάζεται με μέλι ή ζάχαρη σε γλυκίσματα.

Τα μυστικά της νόστιμης κολοκύθας

Μερικά πρακτικά: ολόκληρη, μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και τρεις μήνες εκτός ψυγείου. Η κομμένη κολοκύθα τυλίγεται σε μεμβράνη και διατηρείται λίγες μέρες στο ψυγείο, αλλά δεν συμπαθεί την κατάψυξη. Όταν την αγοράζουμε, προσέχουμε να είναι βαριά για το μέγεθός της και χωρίς σημάδια.

Τα αρώματα που αγαπάει: της ταιριάζει το φασκόμηλο, ο δυόσμος, το εστραγκόν αλλά και το πορτοκάλι και λατρεύει μπαχαρικά σαν το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και τον κόλιανδρο, χωρίς να λέει όχι και στο κίμινο. Το τζίντζερ, επίσης, της ταιριάζει τρελά στις σούπες. Συνδυάστε την ψητή κολοκύθα με φρέσκα τυριά σαν το κατσικίσιο σεβρ, αλλά και με αλλαντικά ωρίμανσης όπως το προσούτο και το χαμόν.

κολοκύθα

Πώς τη μαγειρεύουμε: την βράζουμε ή τη μαλακώνουμε στον ατμό, μπορούμε να την τηγανίσουμε, αλλά τη νοστιμότερη εκδοχή της την δίνει ψητή στο φούρνο. Ιδέες:

  • την κόβουμε σε λεπτές φέτες, τις τηγανίζουμε ελαφρά και τις προσθέτουμε σε μια πράσινη σαλάτα
  • γίνεται υπέροχος πουρές, που ταιριάζει όχι μόνο με κρέας αλλά και με ορισμένα ψαρικά
  • νοστιμίζει ένα απλό πιλάφι, κομμένη σε κομματάκια και σοταρισμένη σε βούτυρο, μαζί με σταφίδα και κουκουνάρι
  • συνδυάζεται με κοντά ζυμαρικά ή γίνεται νιόκι μαζί με τυριά, προσούτο ή άλλα λαχανικά
  • γίνεται νόστιμο σουφλέ, ή απλό γκρατέν στον φούρνο, σκέτη ή με άλλα λαχανικά
  • δίνει νόστιμη γλύκα σε μια αλμυρή τάρτα ή σε γέμιση πίτας
  • κάνει μοναδικές βελουτέ σούπες, αρωματισμένη με τζίντζερ, με φασκόμηλο, με ξύσμα πορτοκαλιού
  • γίνεται μαρμελάδα, γλυκιά πίτα (π.χ. με σταφίδες), κέικ, τσάτνεϊ και γλυκό του κουταλιού (το γνωστό "κουφέτο” της Μήλου)

Συνταγή- έκπληξη

κολοκύθα

Mια ολόκληρη γεμιστή κολοκύθα στο τραπέζι, θα κάνει αίσθηση! Μπορούμε να σερβίρουμε μέσα την κολοκυθόσουπά μας, αλλά να τολμήσουμε κι ένα πρωτότυπο ρύζι: διαλέγουμε μια μεγάλη, στρογγυλή κολοκύθα, την οποία αδειάζουμε όσο μπορούμε. Σωτάρουμε κυβάκια από τη σάρκα της σε ελαιόλαδο μαζί με λίγο βούτυρο και τα ρίχνουμε μέσα στην κολοκύθα μαζί με κυβάκια από μάνγκο (όχι υποχρεωτικά), φρέσκο δυόσμο, αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε ανάλογο ρύζι (ταιριάζει το μπασμάτι), μια κουταλιά βούτυρο και σκεπάζουμε με ζωμό κότας, όσο χρειάζεται για να ψηθεί το ρύζι μας. Ψήνουμε την κολοκύθα στο φούρνο, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι.

Συνταγές

Ριζότο με κολοκύθα και μανιτάρια πορτσίνι

Κολοκύθα στο φούρνο με πατάτες και μυρωδικά

Λαζάνια στο φούρνο με ψητή κολοκύθα και κατσικίσιο τυρί

Μάφιν με κολοκύθα

Επίσης...

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 λαχταριστά πιάτα με ρύζι

Διαβάστε εντός τρεις προτάσεις που θα απογειώσουν το ρύζι σας.

Περισσότερα από

3 μακαρονάδες με σολομό

Δοκίμασε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν τα ζυμαρικά με την πλούσια γεύση του ψαριού.

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για πεντανόστιμα κανελόνια

Κλασικά με κιμά ή ιδιαίτερα με μανιτάρια ή και σπανάκι, τα κανελόνια είναι πάντα μια ιδανική λύση για ένα λαχταριστό γεύμα.

3 συνταγές για ανάλαφρες μους

Δοκιμάστε τρεις παρασκευές που απογειώνουν την αέρινη κρέμα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της vegan κουζίνας

Στις συνταγές που ακολουθούν, θα ανακαλύψουμε νόστιμες και δημιουργικές vegan εκδοχές κλασικών πιάτων, φτιαγμένες αποκλειστικά με φυτικά υλικά, που συνδυάζουν γεύση, θρεπτικότητα και φαντασία.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Oktoberfest party στο σπίτι

Η γιορτή της μπίρας, γνωστή ως Oktoberfest, που ξεκίνησε το 1810 στο Μόναχο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθείτε με φίλους και οικογένεια, απολαμβάνοντας το φθινόπωρο με νοστιμιές και καλή διάθεση.