Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τρεις συνταγές που θα απογειώσουν το ρύζι σας.
Εύκολο Λαχανόρυζο
Υλικά
- 1 µεσαίο λάχανο ψιλοκοµµένο
- 1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
- χυµό ενός λεµονιού
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι
- αλάτι και πιπέρι
- λίγη κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουµε το κρεµµύδι.
- Ρίχνουµε το λάχανο και το φέρνουµε δύο βόλτες.
- Προσθέτουµε 1 φλιτζάνι νερό.
- Ρίχνουµε το λεµόνι και αφήνουµε να πάρει βράση.
- Προσθέτουµε 1 φλιτζάνι νερό ακόµα, µαζί µε το ρύζι.
- Αλατοπιπερώνουµε και βάζουµε την κανέλα.
- Χαµηλώνουµε τη φωτιά µέχρι να µείνει µε τη σάλτσα τους.
Σπανακόρυζο
Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο
- 4 - 5 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 4 - 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- ½ ματσάκι άνηθο και μάραθο ψιλοκομμένα (μισό μισό)
- 1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και χοντροκομμένη
- 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
- ½ ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
- σάρκα από 1 πορτοκάλι χοντροκομμένη
- 200 γρ. ρύζι γλασέ
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένω το ρύζι με κρύο νερό και το σουρώνω.
- Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά μαζί με το λάδι και μόλις ζεσταθεί προσθέτω τα κρεμμυδάκια και τα πράσα και τα τσιγαρίζω για 4 – 5 λεπτά περίπου.
- Βάζω μετά το σπανάκι, τον άνηθο και τον μάραθο, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό.
- Μόλις πάρει βράσει, βάζω και το ρύζι και το ανακατεύω συνέχεια για να μην κολλήσει.
- Όταν πιει το ζουμί του, δοκιμάζω το ρύζι και αν έχει βράσει ρίχνω τον χυμό του λεμονιού και το πορτοκάλι, κουνώντας την κατσαρόλα για να πάνε παντού.
- Αν το ρύζι θέλει λίγο βράσιμο ακόμα, προσθέτω λίγο νερό, περιμένω να το πιει και να βράσει και μετά βάζω τον χυμό λεμονιού.
- Αφήνω το φαγητό να πάρει 2 - 3 βράσεις μαζί με το λεμόνι και σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τρώγεται πιο καλά κρύο.
Nτοματόρυζο
Υλικά
- 250 γρ. ρύζι καρολίνα
- ¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 3 ώριμες ντομάτες περασμένες από το μούλτι, μαζί με τη φλούδα
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο περασμένες από το μούλτι μαζί με το κρεμμύδι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
- 3 πιπεριές κέρατο κομμένες σε ροδέλες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη
- φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε για 2'-3' το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και τις πιπεριές, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και το ρύζι, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλο 1'.
- Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία κλίμακα και ρίχνουμε λίγο λίγο νεράκι, ανακατεύοντας πού και πού.
- Το πιλάφι είναι έτοιμο όταν το ρύζι "κρατάει" ελάχιστα και δείχνει σαν πηχτή σούπα. Μη διστάσετε σε αυτή τη φάση να το κατεβάσετε από τη φωτιά, γιατί μέχρι να το σερβίρετε στο πιάτο θα σφίξει πολύ παραπάνω.
- Στο τέλος, ρίχνουμε τον βασιλικό ή τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι από πάνω. Το τρώμε αμέσως, πριν σφίξει.