Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές για νοστιμότατα μπέργκερ, μία εκ των οποίων είναι αυτή που χρησιμοποιεί ένα γνωστό αμερικάνικο μπεργκεράδικο.
Μπέργκερ κοτόπουλου με σάλτσα τυριού
Υλικά
- 700 γρ. κιμά από κοτόπουλο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. κέτσαπ
Για τη σάλτσα τυριού
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλ. 2% γάλα
- 100 γρ. τσένταρ τριμμένο
- 100 γρ. κασέρι τριμμένο
- 90 γρ. προβολόνε τριμμένο
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά, το σκόρδο, τη μουστάρδα, την κέτσαπ, αλάτι και πιπέρι και πλάθουμε τέσσερα μπέργκερς.
- Τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Τα ψήνουμε σε λαδωμένη σχάρα 5-8 πλευρά από κάθε πλευρά.
- Χωρίζουμε τα ψωμάκια στα δύο και τα ψήνουμε με την κομμένη μεριά προς τα κάτω.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά με το σύρμα, μέχρι να ψηθεί.
- Ρίχνουμε σιγά -σιγά τα τυριά ανακατεύοντας συνέχεια επάνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να έχουμε μια λεία σάλτσα. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
- Βάζουμε επάνω σε κάθε μισό ψωμάκι φύλλα μαρουλιού ή σαλάτας, ακουμπάμε επάνω από ένα μπέργκερ και περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού. Σκεπάζουμε με το άλλο μισό ψωμάκι και σερβίρουμε αμέσως.
Μπέργκερ Κοτόπουλου με Coleslaw
Υλικά
Για το burger
- 1 μπιφτέκι κοτόπουλο (ιδανικά γύρω στα 200 γρ., από κιμά από το μπούτι)
- 2 ψωμάκια πολύσπορο ψωμί
- χυμό λεμονιού
- 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι
- 1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- αλάτι και πιπέρι
Για την coleslaw
- 1/2 καρότο σε πολύ λεπτές λωρίδες
- 1/4 λεπτοκομμένο κρεμμύδι
- 45 γρ. λάχανο
- 1/4 κ.σ. γιαούρτι
- λίγη ρόκα
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Μαρινάρεις το μπιφτέκι στον χυμό λεμονιού, με αλατοπίπερο και σκόρδο για μισή ώρα.
- Το ψήνεις στο φούρνο.
- Φτιάχνεις την coleslaw: Βάζεις όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ, προσθέτεις αλάτι και πιπέρι και ύστερα το γιαούρτι.
- Ανακατεύεις με το χέρι, πιέζοντας ελαφρά.
- Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, φτιάχνεις το burger: Τοποθετείς την coleslaw στη βάση, από πάνω της το μπιφτέκι και συμπληρώνεις με ρόκα.
To Chicken Burger των Popeyes
Υλικά
Για το κοτόπουλο και τη μαρινάδα του
- 2 στήθη κοτόπουλου
- 1 φλ. buttermilk
- 1 κ.γ. μείγμα από πάπρικα
- σκόρδο σε σκόνη
- μαύρο πιπέρι και αλάτι
Για το πανάρισμα
- 1 φλ. αλεύρι
- 1 φλ. καλαμποκέλαιο
- 1 κ.σ. μείγμα από πάπρικα, σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη
- πιπέρι καγιέν
- αλάτι και πιπέρι
Για την πικάντικη μαγιονέζα
- 1/2 φλ. μαγιονέζα
- 1 κ.γ. καυτερή σάλτσα ή Tabasco
- 1 κ.γ. πάπρικα ή πιπέρι καγιέν
Για το burger
- 2 brioche buns μέτριου μεγέθους
- μαγιονέζα
- πίκλες
Εκτέλεση
- Το μαρινάρισμα: Κόβεις κάθε στήθος κοτόπουλο στη μέση, στο ίδιο περίπου μέγεθος με το bun.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις το buttermilk με το μείγμα από πάπρικα και σκόρδο, καθώς και αλάτι και πιπέρι.
- Βυθίζεις σε αυτό το κοτόπουλο και το αφήνεις να μαριναριστεί στο ψυγείο για όλο το βράδυ ή ακόμη και 24 ώρες.
- Το πανάρισμα και το μαγείρεμα του κοτόπουλου: Ζεσταίνεις λάδι σε ένα στιβαρό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά.
- Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπάς το αλεύρι, το καλαμποκέλαιο, το μείγμα της πάπρικας, καθώς και αλάτι και πιπέρι. Μπορείς να προσθέσεις και 2-3 κ.γ. buttermilk και να ανακατέψεις επιπλέον με ένα πιρούνι.
- Βυθίζεις το κοτόπουλο σε αυτό το μείγμα και συμπληρώνεις με αλεύρι, μέχρι να καλυφθούν στο 100% τα κομμάτια.
- Μεταφέρεις το κοτόπουλο στη φωτιά και τηγανίζεις από 3-5 λεπτά μέχρι αυτό να ψηθεί καλά και να σχηματιστεί τραγανή και χρυσή κρούστα.
- Η μαγιονέζα και η σύνθεση του burger: Για τη μαγιονέζα, μπορείς απλά να ανακατέψεις τα υλικά σε μία μεγάλη κούπα ή ένα μικρό μπολ.
- Αφού είναι έτοιμο το κοτόπουλο, βάζεις τα ψωμάκια σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο και τα φρυγανίζεις ελαφρώς.
- Έπειτα ξεκινάς να χτίζεις το burger. Απλώνεις ένα βαθύ στρώμα πικάντικης μαγιονέζας στο κάτω μέρος, ακριβώς από πάνω τις πίκλες.
- Έπειτα το κοτόπουλο και απλώνεις έξτρα πικάντικη μαγιονέζα από πάνω του.