Κάστανο, μανταρίνι και κυδώνι είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που σας προτείνουμε παρακάτω για υπέροχα γλυκά με πρώτες ύλες του χειμώνα.
Τούρτα σοκολάτας με μους κάστανου
Υλικά
Για το παντεσπάνι σοκολάτας:
- 1 1/3 φλ. αλεύρι
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. κακάο σκόνη
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. αλάτι
- ½ φλ. βούτυρο αγελαδινό
- 1 φλ. γάλα
Για τη μους κάστανου:
- 400 γρ. κάστανα
- 3 αβγά, χωρισμένα
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης
- 4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 2 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο
- 2 κ.σ. ρούμι
- 6 ολόκληρα μαρόν γκλασέ
Για τη γαρνιτούρα:
- 12 ολόκληρα μαρόν γλασέ
- 50 γρ. κουβερτούρα ξυσμένη σε φλούδες
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη μους
- Κόβουμε τα 6 μαρόν γκλασέ σε κομματάκια.
- Βράζουμε τα κάστανα, τα καθαρίζουμε προσεκτικά (δεν πρέπει να έχουν ίχνος από την εσωτερική καφέ μεμβράνη) και τα περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε τον πουρέ του κάστανου, τη μισή κρέμα γάλακτος, το ρούμι, τα κομμένα μαρόν γλασέ και το κακάο και δουλεύουμε μέχρι ένα έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτουμε λίγη -λίγη με κουτάλι στο μείγμα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ σε μαρέγκα σφιχτή. Την προσθέτουμε σε 4-5 δόσεις στο μείγμα, ανακατεύοντας κάθε φορά με κουτάλι, απαλά από κάτω προς τα πάνω.
- Βάζουμε τη μους στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη (να μην εφάπτεται στο μείγμα) και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 23 εκ. και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλάτι σε μπολ.
- Χτυπάμε ξεχωριστά με το μίξερ χειρός το βούτυρο, το γάλα και τη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε το μείγμα του βουτύρου στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή με κουτάλι ή και με δύο πιρούνια (αν υπάρχουν σβόλοι αλευριού δεν πειράζει).
- Μεταφέρουμε τον χυλό στο λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.
- Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας στο κέντρο του γλυκού την κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού.
- Το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως και ξεφορμάρουμε.
- Στρώνουμε όλη τη μους επάνω στο κέικ και αλείφουμε και μια λεπτή στρώση πάχους 1 εκ. στα πλάγια.
- Γαρνίρουμε την επιφάνεια με τα ολόκληρα μαρόν γλασέ και τις φλούδες της κουβερτούρας. Εναλλακτικά, κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια και βάζουμε το 1/3 της μους ανάμεσα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο.
Κέικ με μανταρίνια και αλεύρι βρώμης
Υλικά
- 4 μεγάλες ή 8 μικρές κλημεντίνες (ή άλλα μανταρίνια)
- (για να κάνει περίπου ένα φλιτζάνι πουρέ)
- 3 αβγά
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 3/4 φλ. γάλα αμυγδάλου
- 2/3 φλ. σπορέλαιο
- 3 φλ. αλεύρι βρώμης
- ¾ φλ. χοντροτριμμένα αμύγδαλα
- 2 ½ κ.γ. σόδα
- Για τη διακόσμηση
- 1 μεγάλη ή 2 μικρές κλημεντίνες
- 3 -4 κ.σ μαρμελάδα πορτοκάλι
- 1 κ.σ. μπράντι ή ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις κλημεντίνες, αφαιρούμε τις μεμβράνες και τους σπόρους αν υπάρχουν και τις βάζουμε μαζί με τις φλούδες στη μουλινέτα.
- Δουλεύουμε μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα (βγαίνει γύρω στο 1 -1 ½ φλιτζάνι).
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C.
- Αλείφουμε με λάδι μια φόρμα 24 εκ. με σούστα, την αλευρώνουμε και τινάζουμε να πέσει το περισσό αλεύρι.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τις κλημεντίνες.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου και το σπορέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε το μείγμα των αβγών στο αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε το χυλό στη φόρμα και ψήνουμε 50-60 λεπτά.
- Καθαρίζουμε την 1 μεγάλη ή τις 2 μικρές κλημεντίνες, αφαιρούμε τις μεμβράνες και τους σπόρους αν υπάρχουν.
- Διαλύουμε τη μαρμελάδα πορτοκαλιού με λίγο μπράντι και αλείφουμε την επιφάνεια.
- Στολίζουμε με τις φέτες κλημεντίνης και με λίγα αμύγδαλα. Αν έχει περισσέψει μαρμελάδα, αλείφουμε από πάνω τις φέτες για να γυαλίσουν.
Μπορούμε να παραλείψουμε αυτή τη γαρνιτούρα και να σερβίρουμε το κέικ πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη.
Αναποδογυρισμένη τάρτα με κυδώνια και σος καραμέλας
Υλικά
- 4 κυδώνια
- 150 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 50 γρ. φρέσκο τζίντζερ
- 1 φύλλο σφολιάτας
- για τη σος καραμέλας:
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 40 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 100ml κρέμα γάλακτος πλήρης
(η τάρτα σερβίρεται και χωρίς τη σος)
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια και τις μεμβράνες.
- Τα βάζουμε σε κατσαρόλα (αν βάλουμε μαζί και τις φλούδες τους θα πάρουν καλύτερο χρώμα) και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό.
- Προσθέτουμε 50 γρ. από τη ζάχαρη και το τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια (κρατάμε ένα μικρό τμήμα για το γαρνίρισμα στο τέλος).
- Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.
- Τα αφαιρούμε από το σιρόπι και τα κόβουμε σε φέτες πάχους μισού εκατοστού.
- Ανάβουμε το φούρνο μας στους 200ο.
- Σε μια μικρή ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε 100 γρ. από τη ζάχαρη και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά αφήνοντάς την να λιώσει τελείως και να πάρει χρώμα σκούρας καραμέλας.
- Τότε προσθέτουμε το βούτυρο, βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε τις φέτες των κυδωνιών.
- Μόλις ζεσταθεί η καραμέλα ανακατεύουμε προσεκτικά να τυλιχτούν καλά τα κυδώνια και κρατάμε στην άκρη.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το σκεύος της τάρτας και το βουτυρώνουμε ελαφρά. Κόβουμε τη σφολιάτα σε κυκλικό κομμάτι, ελαφρώς μεγαλύτερο από την περίμετρο του σκεύους.
- Τακτοποιούμε στον πάτο της τάρτας τις φέτες των κυδωνιών σε κυκλική διάταξη μετά κομματάκια του τζίντζερ ανάμεσα. Ρίχνουμε από πάνω μιά-δυό κ.σ. από το καραμελωμένο σιρόπι και απλώνουμε επάνω τη ζύμη.
- Βάζουμε τις άκρες μέσα στα τοιχώματα της ταρτιέρας, με προσοχή. Την ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.
- Όταν τη βγάλουμε αφήνουμε να σταθεί 2 με 3 λεπτά, ακουμπάμε επάνω της μια μικρή σχάρα και την αναποδογυρίζουμε σε αυτήν, βάζοντας από κάτω ένα πιάτο (αλλιώς την αναποδογυρίζουμε κατευθείαν στην πιατέλα, αλλά μπορεί να κρατήσει υγρασία η ζύμη). Αφήνουμε να κρυώσει.
- Κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια το τζίντζερ που κρατήσαμε και το μοιράζουμε στην επιφάνεια της τάρτας.
- Για να φτιάξουμε το σιρόπι καραμέλας βάζουμε σε κατσαρολάκι με χοντρό πάτο τη ζάχαρη και την αφήνουμε να λιώσει χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι να πάρει το χρώμα της κόκκινης καραμέλας.
- Σε πολύ χαμηλή φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε αργά να λιώσει.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σιγά-σιγά ανακατεύοντας, ώστε να γίνει μια λεία σάλτσα.
- Σερβίρουμε τη σάλτσα χλιαρή σε μπολ.
tips: η σος καραμέλας θα πάρει πιο ενδιαφέρουσα γεύση αν βάλουμε βούτυρο αλατισμένο. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και για άλλα γλυκά ή παγωτά.