
Η νηστεία είναι μια παράδοση που ακολουθείται σε πολλές θρησκευτικές και πολιτισμικές παραδόσεις, και συχνά συνδέεται με περιορισμούς στη διατροφή, που αποκλείουν τροφές ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Αν και η νηστεία μπορεί να φαντάζει περιοριστική, στην πραγματικότητα, η διατροφή της περιλαμβάνει πληθώρα γευστικών και θρεπτικών επιλογών που μπορούν να ικανοποιήσουν τις γαστρονομικές ανάγκες χωρίς να στερηθούμε τις απολαύσεις του φαγητού.
Η βασική αρχή της νηστείας
Στη νηστεία, οι βασικοί κανόνες είναι οι εξής:
- Αποφυγή κρέατος: Δεν καταναλώνονται κρέατα και προϊόντα κρέατος, όπως λουκάνικα, αλλαντικά, και κοτόπουλο.
- Αποφυγή γαλακτοκομικών και αυγών: Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι) και τα αυγά αποκλείονται.
- Χρήση φυτικών προϊόντων: Αντί των ζωικών προϊόντων, καταναλώνονται φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά και λάδι (κυρίως ελαιόλαδο).
- Περιορισμός στις ζωικές λιπαρές ουσίες: Στην νηστεία, η χρήση ζωικών λιπαρών (βούτυρο, λαρδί) απαγορεύεται, αντικαθιστώντας τα με φυτικά έλαια, κυρίως το ελαιόλαδο.
Ποιες τροφές συμπεριλαμβάνονται στη νηστεία
Η νηστεία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τρώμε "άγευστα" ή βαρετά φαγητά. Υπάρχουν πολλές τροφές που είναι γευστικές, θρεπτικές και προσφέρουν ποικιλία στα γεύματα. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Όσπρια: Φασόλια, ρεβίθια, φακές, μπιζέλια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και σιδήρου.
- Λαχανικά: Πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι κ.ά.
- Φρούτα: Μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες, σύκα, σταφύλια, ρόδια.
- Δημητριακά: Ρύζι, κριθάρι, κινόα, βρώμη, πλιγούρι, ζυμαρικά ολικής άλεσης.
- Ξηροί καρποί και σπόροι: Καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, σουσάμι.
- Φυτικά έλαια: Ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, αβοκαντολάδι.
Συνταγές για νοστιμότερη νηστεία
1. Χωριάτικη σαλάτα με ελιές και λαδολέμονο (χωρίς φέτα)
-
Υλικά:
- 2 ντομάτες
- 1 αγγουράκι
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1/2 κόκκινο κρεμμύδι
- 1/4 φλ. ελιές Καλαμών
- Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- Χυμός λεμονιού
2. Φασολάδα
-
Υλικά:
- 500 γρ. φασόλια ξερά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, κομμένα σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 ντομάτες, κομμένες σε κύβους
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
3. Ρεβυθοκεφτέδες
-
Υλικά:
- 2 κούπες ρεβίθια, βρασμένα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλ. φρέσκο μαϊντανό
- 1/2 φλ. αλεύρι
- Αλάτι, πιπέρι, κύμινο
4. Λαχανικά σαλάτα με ταχίνι
-
Υλικά:
- 1/2 φλ. ταχίνι
- 2 κουτ. σούπας λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. σούπας σκόρδο
- Αλάτι και πιπέρι
5. Μπάμιες σχάρας
-
Υλικά:
- 500 γρ. μπάμιες
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη