Follow us

Τι τρώμε στη νηστεία;

Τι ακριβώς τρώμε στη νηστεία και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νόστιμα και θρεπτικά πιάτα, με έμπνευση από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα.

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Η νηστεία είναι μια παράδοση που ακολουθείται σε πολλές θρησκευτικές και πολιτισμικές παραδόσεις, και συχνά συνδέεται με περιορισμούς στη διατροφή, που αποκλείουν τροφές ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Αν και η νηστεία μπορεί να φαντάζει περιοριστική, στην πραγματικότητα, η διατροφή της περιλαμβάνει πληθώρα γευστικών και θρεπτικών επιλογών που μπορούν να ικανοποιήσουν τις γαστρονομικές ανάγκες χωρίς να στερηθούμε τις απολαύσεις του φαγητού.

Η βασική αρχή της νηστείας

Στη νηστεία, οι βασικοί κανόνες είναι οι εξής:

  • Αποφυγή κρέατος: Δεν καταναλώνονται κρέατα και προϊόντα κρέατος, όπως λουκάνικα, αλλαντικά, και κοτόπουλο.
  • Αποφυγή γαλακτοκομικών και αυγών: Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι) και τα αυγά αποκλείονται.
  • Χρήση φυτικών προϊόντων: Αντί των ζωικών προϊόντων, καταναλώνονται φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά και λάδι (κυρίως ελαιόλαδο).
  • Περιορισμός στις ζωικές λιπαρές ουσίες: Στην νηστεία, η χρήση ζωικών λιπαρών (βούτυρο, λαρδί) απαγορεύεται, αντικαθιστώντας τα με φυτικά έλαια, κυρίως το ελαιόλαδο.

Ποιες τροφές συμπεριλαμβάνονται στη νηστεία

Η νηστεία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τρώμε "άγευστα" ή βαρετά φαγητά. Υπάρχουν πολλές τροφές που είναι γευστικές, θρεπτικές και προσφέρουν ποικιλία στα γεύματα. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Όσπρια: Φασόλια, ρεβίθια, φακές, μπιζέλια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και σιδήρου.
  • Λαχανικά: Πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι κ.ά.
  • Φρούτα: Μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες, σύκα, σταφύλια, ρόδια.
  • Δημητριακά: Ρύζι, κριθάρι, κινόα, βρώμη, πλιγούρι, ζυμαρικά ολικής άλεσης.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: Καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, σουσάμι.
  • Φυτικά έλαια: Ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, αβοκαντολάδι.

Συνταγές για νοστιμότερη νηστεία

1. Χωριάτικη σαλάτα με ελιές και λαδολέμονο (χωρίς φέτα)

  • Υλικά:
    • 2 ντομάτες
    • 1 αγγουράκι
    • 1 πιπεριά πράσινη
    • 1/2 κόκκινο κρεμμύδι
    • 1/4 φλ. ελιές Καλαμών
    • Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
    • Χυμός λεμονιού
    Εκτέλεση: Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κομμάτια και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τις ελιές και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε με λάδι και φρέσκο χυμό λεμονιού.

2. Φασολάδα

  • Υλικά:
    • 500 γρ. φασόλια ξερά
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 2 καρότα, κομμένα σε φέτες
    • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
    • 3 ντομάτες, κομμένες σε κύβους
    • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
    • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
    Εκτέλεση: Βάζουμε τα φασόλια σε νερό για 8 ώρες, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό. Στο ίδιο σκεύος, σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο με το λάδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε ζεστό.

3. Ρεβυθοκεφτέδες

  • Υλικά:
    • 2 κούπες ρεβίθια, βρασμένα
    • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • 1/2 φλ. φρέσκο μαϊντανό
    • 1/2 φλ. αλεύρι
    • Αλάτι, πιπέρι, κύμινο
    Εκτέλεση: Πολτοποιούμε τα ρεβίθια και αναμειγνύουμε με το κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό και αλεύρι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε κύμινο για γεύση. Πλάθουμε μικρούς κεφτέδες και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.

4. Λαχανικά σαλάτα με ταχίνι

  • Υλικά:
    • 1/2 φλ. ταχίνι
    • 2 κουτ. σούπας λεμόνι
    • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • 1/2 κουτ. σούπας σκόρδο
    • Αλάτι και πιπέρι
    Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το ταχίνι με το λεμόνι, το λάδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι για γεύση και σερβίρουμε με φρέσκα λαχανικά (π.χ. καρότο, αγγούρι, πιπεριές).

5. Μπάμιες σχάρας

  • Υλικά:
    • 500 γρ. μπάμιες
    • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
    • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
    Εκτέλεση: Πλένουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε με λάδι σε μια κατσαρόλα για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια τις μεταφέρουμε σε ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά.

Επίσης...

Οι αγκινάρες αλλιώς

Απολαυστικές συνταγές που δίνουν νέα διάσταση στην αγαπημένη μας αγκινάρα.

3 εύκολες συνταγές για ωραίο γαύρο

Μαρινάτος, στον φούρνο ή πλακί; Η επιλογή είναι δική σας.

Περισσότερα από

Γλυκά που ταιριάζουν στη νηστεία

Ακόμα και κατά την διάρκεια της νηστείας, μπορούμε να δημιουργήσουμε υπέροχα γλυκίσματα που θα ικανοποιήσουν τη διάθεση για γλυκό, συνδυάζοντας παραδοσιακές συνταγές και υγιεινές επιλογές.

3 συνταγές για σούπερ καλαμαράκια

Δείτε εντός τρεις νόστιμες και εύκολες συνταγές.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Εκρηκτική γεύση από θάλασσα: Συνταγές με μύδια για κάθε περίσταση

Τα μύδια προσφέρουν υπέροχες γεύσεις και μπορούν να μετατραπούν σε γευστικά πιάτα όπως πιλάφι, λινγκουίνι ή σαγανάκι.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Τρεις συνταγές για παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά

Γαλακτομπούρεκο, σάµαλι ή εκμέκ: η επιλογή είναι δική σου.

3 προτάσεις για "ιδιαίτερες" μπριζόλες

Εσύ έχεις φάει την μπριζόλα σου με τραχανά;

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.