Follow us

Τι τρώμε στη νηστεία;

Τι ακριβώς τρώμε στη νηστεία και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νόστιμα και θρεπτικά πιάτα, με έμπνευση από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα.

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Η νηστεία είναι μια παράδοση που ακολουθείται σε πολλές θρησκευτικές και πολιτισμικές παραδόσεις, και συχνά συνδέεται με περιορισμούς στη διατροφή, που αποκλείουν τροφές ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Αν και η νηστεία μπορεί να φαντάζει περιοριστική, στην πραγματικότητα, η διατροφή της περιλαμβάνει πληθώρα γευστικών και θρεπτικών επιλογών που μπορούν να ικανοποιήσουν τις γαστρονομικές ανάγκες χωρίς να στερηθούμε τις απολαύσεις του φαγητού.

Η βασική αρχή της νηστείας

Στη νηστεία, οι βασικοί κανόνες είναι οι εξής:

  • Αποφυγή κρέατος: Δεν καταναλώνονται κρέατα και προϊόντα κρέατος, όπως λουκάνικα, αλλαντικά, και κοτόπουλο.
  • Αποφυγή γαλακτοκομικών και αυγών: Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι) και τα αυγά αποκλείονται.
  • Χρήση φυτικών προϊόντων: Αντί των ζωικών προϊόντων, καταναλώνονται φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά και λάδι (κυρίως ελαιόλαδο).
  • Περιορισμός στις ζωικές λιπαρές ουσίες: Στην νηστεία, η χρήση ζωικών λιπαρών (βούτυρο, λαρδί) απαγορεύεται, αντικαθιστώντας τα με φυτικά έλαια, κυρίως το ελαιόλαδο.

Ποιες τροφές συμπεριλαμβάνονται στη νηστεία

Η νηστεία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τρώμε "άγευστα" ή βαρετά φαγητά. Υπάρχουν πολλές τροφές που είναι γευστικές, θρεπτικές και προσφέρουν ποικιλία στα γεύματα. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Όσπρια: Φασόλια, ρεβίθια, φακές, μπιζέλια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και σιδήρου.
  • Λαχανικά: Πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κουνουπίδι, μπρόκολο, σπανάκι κ.ά.
  • Φρούτα: Μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες, σύκα, σταφύλια, ρόδια.
  • Δημητριακά: Ρύζι, κριθάρι, κινόα, βρώμη, πλιγούρι, ζυμαρικά ολικής άλεσης.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: Καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, σουσάμι.
  • Φυτικά έλαια: Ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, αβοκαντολάδι.

Συνταγές για νοστιμότερη νηστεία

1. Χωριάτικη σαλάτα με ελιές και λαδολέμονο (χωρίς φέτα)

  • Υλικά:
    • 2 ντομάτες
    • 1 αγγουράκι
    • 1 πιπεριά πράσινη
    • 1/2 κόκκινο κρεμμύδι
    • 1/4 φλ. ελιές Καλαμών
    • Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
    • Χυμός λεμονιού
    Εκτέλεση: Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κομμάτια και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τις ελιές και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε με λάδι και φρέσκο χυμό λεμονιού.

2. Φασολάδα

  • Υλικά:
    • 500 γρ. φασόλια ξερά
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 2 καρότα, κομμένα σε φέτες
    • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
    • 3 ντομάτες, κομμένες σε κύβους
    • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
    • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
    Εκτέλεση: Βάζουμε τα φασόλια σε νερό για 8 ώρες, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό. Στο ίδιο σκεύος, σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο με το λάδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε ζεστό.

3. Ρεβυθοκεφτέδες

  • Υλικά:
    • 2 κούπες ρεβίθια, βρασμένα
    • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • 1/2 φλ. φρέσκο μαϊντανό
    • 1/2 φλ. αλεύρι
    • Αλάτι, πιπέρι, κύμινο
    Εκτέλεση: Πολτοποιούμε τα ρεβίθια και αναμειγνύουμε με το κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό και αλεύρι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε κύμινο για γεύση. Πλάθουμε μικρούς κεφτέδες και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.

4. Λαχανικά σαλάτα με ταχίνι

  • Υλικά:
    • 1/2 φλ. ταχίνι
    • 2 κουτ. σούπας λεμόνι
    • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • 1/2 κουτ. σούπας σκόρδο
    • Αλάτι και πιπέρι
    Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το ταχίνι με το λεμόνι, το λάδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι για γεύση και σερβίρουμε με φρέσκα λαχανικά (π.χ. καρότο, αγγούρι, πιπεριές).

5. Μπάμιες σχάρας

  • Υλικά:
    • 500 γρ. μπάμιες
    • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
    • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
    Εκτέλεση: Πλένουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε με λάδι σε μια κατσαρόλα για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια τις μεταφέρουμε σε ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά.

Επίσης...

Το απόλυτο τηγανητό κοτόπουλο

Τραγανό εξωτερικά, ζουμερό εσωτερικά. Δείτε πώς θα το πετύχετε.

Μάτσα: Το πράσινο ελιξίριο υγείας

Το εκλεκτό πράσινο τσάι της Ιαπωνίας έχει κατακτήσει τον κόσμο τόσο για την ξεχωριστή του γεύση όσο και για τα εντυπωσιακά οφέλη του στην υγεία.

Περισσότερα από

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Ψάχνεις εύκολο και δροσιστικό γλυκό; Φτιάξε πανακότα!

Το γνωστό ιταλικό κρεμώδες γλύκισμα είναι ό,τι πρέπει για ένα ανάλαφρο επιδόρπιο κι εμείς σου δίνουμε τρεις ιδέες για να το φτιάξεις.

Ποιος δεν αγαπάει την τυρόπιτα;

Η πιο εύκολη κι αγαπημένη πίτα σε τρεις παραλλαγές (μία από αυτές είναι σούπερ απλή και γίνεται στο τηγάνι!).

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Παραδοσιακές συνταγές για την Πρωτομαγιά: Γεύσεις που συνοδεύουν τη γιορτή της φύσης

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στην Ελλάδα, το φαγητό της Πρωτομαγιάς συνδέεται με τη φύση, την αναγέννηση και τη χαρά της ζωής.

Είπε κανείς tacos;

Κανένα Taco Bell· τα καλύτερα tacos φτιάχνονται στην κουζίνα σου αρκεί να ακολουθήσεις τις συνταγές μας.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

Πρωτεϊνικά πρωινά για ενέργεια και δύναμη από την αρχή της ημέρας

Οι παρακάτω συνταγές συνδυάζουν υγιεινές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, που θα σε κρατήσουν χορτάτο και γεμάτο δύναμη μέχρι το επόμενο γεύμα.

Φρέσκια απόλαυση της άνοιξης: Σαλάτα με σπαράγγια, φράουλες και φέτα

Αυτή η ανοιξιάτικη σαλάτα είναι γεμάτη γεύσεις και θρεπτικά συστατικά, ιδανική για τις ζεστές μέρες της άνοιξης.

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι τοπ -κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν

Δοκίμασέ τα με φρέσκα χόρτα, κρεμμυδάκι-μάραθο ή και με τόνο.