Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας και συνοδεύεται από έντονη προετοιμασία, τόσο πνευματικά όσο και… γαστρονομικά. Μετά από 40 μέρες νηστείας, το πασχαλινό τραπέζι είναι γεμάτο με πλούσιες, παραδοσιακές γεύσεις που ενώνουν οικογένειες και φίλους γύρω από το τραπέζι.
Τι τρώμε το Πάσχα;
Την Κυριακή του Πάσχα, η μέρα ξεκινά νωρίς με το ψήσιμο του οβελία – το παραδοσιακό αρνί στη σούβλα – και συνοδεύεται από διάφορα εδέσματα όπως:
-
Αρνί ή κατσίκι στη σούβλα ή στο φούρνο
-
Κοκορέτσι
-
Μαγειρίτσα (το βράδυ της Ανάστασης)
-
Πατάτες φούρνου ή τηγανητές
-
Τζατζίκι ή σάλτσα γιαουρτιού
-
Σαλάτες εποχής
-
Κόκκινα αυγά
-
Τσουρέκι και κουλουράκια Πάσχα
-
Γλυκά, όπως γαλακτομπούρεκο ή καρυδόπιτα
Συνταγές για το Πασχαλινό τραπέζι
1. Αρνί στο φούρνο με πατάτες
Υλικά:
-
1,5 – 2 κιλά αρνί (μπούτι ή ώμο)
-
2 κιλά πατάτες
-
Χυμός 2 λεμονιών
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
Ρίγανη, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι
-
Μουστάρδα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
-
Πλένουμε και κόβουμε το αρνί. Το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με λεμόνι, μουστάρδα και ρίγανη.
-
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε γύρω από το κρέας.
-
Προσθέτουμε το λάδι, λίγο νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2,5-3 ώρες.
2. Κοκορέτσι
Υλικά:
-
Εντόσθια αρνιού (συκώτι, πνευμόνι, καρδιά)
-
Έντερα
-
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
-
Ξυλάκι για σούβλα ή σούβλα
Εκτέλεση:
-
Καθαρίζουμε πολύ καλά τα έντερα (με λεμόνι και ξύδι).
-
Κόβουμε τα εντόσθια σε μικρά κομμάτια, τα περνάμε στο σούβλακι εναλλάξ.
-
Τυλίγουμε τα έντερα γύρω τους, σφιχτά.
-
Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 ώρες.
3. Μαγειρίτσα
Υλικά:
-
Συκωταριά αρνιού
-
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
-
Άνηθος, μαρούλι
-
Ρύζι (1/2 φλιτζάνι)
-
Αυγολέμονο (2 αυγά, χυμός 1 λεμονιού)
-
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
-
Βράζουμε και ψιλοκόβουμε τη συκωταριά.
-
Σοτάρουμε κρεμμυδάκια, προσθέτουμε το κρέας, άνηθο, μαρούλι.
-
Ρίχνουμε νερό και βράζουμε 40-50 λεπτά.
-
Προσθέτουμε το ρύζι και στο τέλος, φτιάχνουμε το αυγολέμονο και το προσθέτουμε.
4. Πασχαλινό τσουρέκι
Υλικά:
-
1 κιλό αλεύρι
-
250 γρ. ζάχαρη
-
3 αυγά
-
150 γρ. βούτυρο
-
250 ml γάλα
-
30 γρ. μαγιά
-
Μαχλέπι, μαστίχα, ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
-
Ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
-
Χτυπάμε αυγά, ζάχαρη, ξύσμα και μυρωδικά.
-
Προσθέτουμε το μείγμα στο αλεύρι, ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά-σιγά το βούτυρο.
-
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, πλάθουμε τα τσουρέκια και τα ψήνουμε στους 170°C για 30-40 λεπτά.