Follow us

Πασχαλινά κουλουράκια: Άρωμα παράδοσης και αγάπης

Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα κορυφώνεται, τα σπίτια γεμίζουν με αρώματα και αναμνήσεις – και τι πιο γλυκιά παράδοση από το να φτιάξουμε πασχαλινά κουλουράκια με τα χέρια μας, όπως κάθε χρόνο τη Μεγάλη Τετάρτη.

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι γεμάτη έθιμα, αναμνήσεις και αρώματα που ζεσταίνουν την καρδιά. Ανήμερα της Μεγάλης Τετάρτης, η παράδοση θέλει τα σπίτια να πλημμυρίζουν από το άρωμα του φρέσκου βουτύρου, της βανίλιας και του πορτοκαλιού – γιατί ήρθε η ώρα για τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια.

Πέρα από μια νόστιμη λιχουδιά, τα πασχαλινά κουλουράκια είναι μια πράξη αγάπης και μοιράσματος. Τα φτιάχνουμε με τα παιδιά, τα χαρίζουμε σε φίλους και γείτονες, τα προσφέρουμε στα βαφτιστήρια και γεμίζουμε τα καλαθάκια της Λαμπρής.

Υλικά (για περίπου 2 ταψιά)

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη

  • 3 αυγά (2 για τη ζύμη + 1 για το άλειμμα)

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική (διαλυμένη στον χυμό)

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 βανίλια ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • Περίπου 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει αφράτο.

  2. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.

  3. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη διαλυμένη σόδα, το ξύσμα και τη βανίλια.

  4. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

  5. Πλάθουμε κουλουράκια σε σχήματα της επιλογής μας (πλεξούδες, στριφτά, σαλιγκαράκια).

  6. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό για να γυαλίσουν.

  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και αποθηκεύστε τα σε μεταλλικό κουτί ή γυάλινο βάζο. Συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ, το τσάι ή το πρωινό της Λαμπρής.

* Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Επίσης...

3 συνταγές για να ευχαριστηθείς το χταπόδι

Δες εντός τρεις προτάσεις για να φτιάξεις πεντανόστιμα πιάτα με χταπόδι.

Οι ατρόμητοι μάγειρες φτιάχνουν σπίτι... ταρτάρ!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για να απολαύσετε ταρτάρ τόνου, τσιπούρας και σολωμού.

Περισσότερα από

Η ντομάτα δεν είναι μόνο για χωριάτικη

Δες εντός τρεις συνταγές που θα σε πείσουν ότι η ντομάτα είναι υπέροχη και εκτός των καθιερωμένων.

Αλμυρές τηγανίτες για ζυμαρένιες απολαύσεις

Βάλε μπρος το τηγάνι και στο άψε-σβήσε θα έχεις το τέλειο σνακ.

Μαγειρεύουμε μπριάμ!

Το αγαπημένο πολύχρωμο φαγητό σε τρεις εκδοχές.

Έχεις βερίκοκα; Έχουμε προτάσεις για γλυκάκι!

Σε παγωτό, μους ή σε τάρτα με κρέμα γιαουρτιού και γλυκό κρασί θα απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο;

Απολαμβάνοντας τη σαρδέλα

Το τίμιο μικρό ψάρι θα γίνει ο καλύτερος καλοκαιρινός σου μεζές.

Ήξερες ότι οι μους γίνονται τέλειες και χωρίς σοκολάτα;

Η απόδειξη; Οι τρεις δροσερές κι ανάλαφρες συνταγές που θα βρεις εντός.

Φτιάξε burger στο σπίτι

Όλη η απόλαυση ανάμεσα σε δύο αφράτα ψωμάκια.

3 προτάσεις για ωραίους ντάκους

Εσύ έχεις φάει ντάκο με μαστίχα Χίου και μους μελιτζάνας ή με βλίτα και τηγανητά αυγά;

Ριζότο με θαλασσινά για καλοκαιρινά τραπέζια

Δοκίμασε τη συνταγή που φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σου.

Καρπούζι με φέτα: Ταιριάζουν στ’ αλήθεια ή όχι;

Απόλαυσε το καλοκαιρινό φρούτο με απροσδόκητους συνδυασμούς που θα ανανεώσουν τη γεύση του και θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σου.