Follow us

Πασχαλινά κουλουράκια: Άρωμα παράδοσης και αγάπης

Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα κορυφώνεται, τα σπίτια γεμίζουν με αρώματα και αναμνήσεις – και τι πιο γλυκιά παράδοση από το να φτιάξουμε πασχαλινά κουλουράκια με τα χέρια μας, όπως κάθε χρόνο τη Μεγάλη Τετάρτη.

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι γεμάτη έθιμα, αναμνήσεις και αρώματα που ζεσταίνουν την καρδιά. Ανήμερα της Μεγάλης Τετάρτης, η παράδοση θέλει τα σπίτια να πλημμυρίζουν από το άρωμα του φρέσκου βουτύρου, της βανίλιας και του πορτοκαλιού – γιατί ήρθε η ώρα για τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια.

Πέρα από μια νόστιμη λιχουδιά, τα πασχαλινά κουλουράκια είναι μια πράξη αγάπης και μοιράσματος. Τα φτιάχνουμε με τα παιδιά, τα χαρίζουμε σε φίλους και γείτονες, τα προσφέρουμε στα βαφτιστήρια και γεμίζουμε τα καλαθάκια της Λαμπρής.

Υλικά (για περίπου 2 ταψιά)

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη

  • 3 αυγά (2 για τη ζύμη + 1 για το άλειμμα)

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική (διαλυμένη στον χυμό)

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 βανίλια ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • Περίπου 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει αφράτο.

  2. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.

  3. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη διαλυμένη σόδα, το ξύσμα και τη βανίλια.

  4. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

  5. Πλάθουμε κουλουράκια σε σχήματα της επιλογής μας (πλεξούδες, στριφτά, σαλιγκαράκια).

  6. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό για να γυαλίσουν.

  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και αποθηκεύστε τα σε μεταλλικό κουτί ή γυάλινο βάζο. Συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ, το τσάι ή το πρωινό της Λαμπρής.

* Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Επίσης...

3 ωραίες συνταγές με μελιτζάνες

Θρεπτική και γλυκιά, η μελιτζάνα απογειώνει τις προτάσεις που θα βρείτε εντός.

Γλυκά με δαμάσκηνα ίσον νόστιμη επιτυχία

Δοκίμασε το υπέροχο φρούτο σε τρεις συνταγές που θα βρεις εντός.

Περισσότερα από

Δροσερή σαλάτα με καρπούζι και φέτα

Η πιο καλοκαιρινή σαλάτα: γλυκό καρπούζι, αλμυρή φέτα και αρωματικός δυόσμος σε έναν απολαυστικό συνδυασμό.

Σοκολατένιες μπουκιές με φυστικοβούτυρο: Το υγιεινό γλυκό χωρίς ψήσιμο

Ένα γρήγορο και υγιεινό γλυκάκι που θα σε χορτάσει με γεύση και ενέργεια.

Φτιάξε σπιτικές μπάρες ενέργειας σε 10 λεπτά

Οι σπιτικές μπάρες δημητριακών είναι ιδανικές για να τις έχεις πάντα μαζί σου, και φτιάχνονται εύκολα με υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα σου.

Απολαμβάνοντας χουρμάδες

Δοκιμάστε τρία πεντανόστιμα γλυκά που απογειώνονται από τον καρπό της φοινικιάς.

Βάλε το νεκταρίνι στην κουζίνα σου!

Δείτε τρεις συνταγές με το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο.

Ένα τραπέζι γεμάτο Κυκλάδες

Με τη βοήθεια σπουδαίων σεφ των Κυκλάδων, ψαρέψαμε συνταγές από οκτώ νησιά, άλλες καθαρά παραδοσιακές, άλλες διαμορφωμένες με σύγχρονη ματιά. Όλες, όμως, καθρεφτίζουν με τον τρόπο τους την κυκλαδίτικη γαστρονομία.

Το σταφύλι πρωταγωνιστεί σε αυτά τα τρία γλυκά

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για κρέμα, κέικ και trifle με σταφύλι.

Τρία τέλεια γλυκά με σύκο

Τώρα που είναι η εποχή του, απολαύστε το σύκο σε τρεις παρασκευές.

Οι viral καλοκαιρινές συνταγές που ξεσηκώσαμε από το TikTok

Γρήγορες, εύκολες και δροσερές, οι παρακάτω συνταγές συλλέγουν χιλιάδες views και likes και αξίζουν το hype.

Η Ζάκυνθος μέσα από τρία πιάτα

Ανακαλύψτε τρεις συνταγές από το νησί του Ιονίου.