Follow us

Πασχαλινά κουλουράκια: Άρωμα παράδοσης και αγάπης

Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα κορυφώνεται, τα σπίτια γεμίζουν με αρώματα και αναμνήσεις – και τι πιο γλυκιά παράδοση από το να φτιάξουμε πασχαλινά κουλουράκια με τα χέρια μας, όπως κάθε χρόνο τη Μεγάλη Τετάρτη.

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι γεμάτη έθιμα, αναμνήσεις και αρώματα που ζεσταίνουν την καρδιά. Ανήμερα της Μεγάλης Τετάρτης, η παράδοση θέλει τα σπίτια να πλημμυρίζουν από το άρωμα του φρέσκου βουτύρου, της βανίλιας και του πορτοκαλιού – γιατί ήρθε η ώρα για τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια.

Πέρα από μια νόστιμη λιχουδιά, τα πασχαλινά κουλουράκια είναι μια πράξη αγάπης και μοιράσματος. Τα φτιάχνουμε με τα παιδιά, τα χαρίζουμε σε φίλους και γείτονες, τα προσφέρουμε στα βαφτιστήρια και γεμίζουμε τα καλαθάκια της Λαμπρής.

Υλικά (για περίπου 2 ταψιά)

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη

  • 3 αυγά (2 για τη ζύμη + 1 για το άλειμμα)

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική (διαλυμένη στον χυμό)

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 βανίλια ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • Περίπου 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει αφράτο.

  2. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.

  3. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη διαλυμένη σόδα, το ξύσμα και τη βανίλια.

  4. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

  5. Πλάθουμε κουλουράκια σε σχήματα της επιλογής μας (πλεξούδες, στριφτά, σαλιγκαράκια).

  6. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό για να γυαλίσουν.

  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και αποθηκεύστε τα σε μεταλλικό κουτί ή γυάλινο βάζο. Συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ, το τσάι ή το πρωινό της Λαμπρής.

* Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Επίσης...

Corn dogs: Το street food που θα λατρέψεις

Αν αγαπάς τις τραγανές λιχουδιές με ζουμερό εσωτερικό, τότε τα corn dogs είναι η τέλεια επιλογή για σένα.

Έχεις ώριμες μπανάνες; Δες πώς θα φτιάξεις το πιο αφράτο banana bread

Τρεις μπανάνες, ένα μπολ και λίγα βασικά υλικά. Τόσο απλό. Τόσο νόστιμο.

Περισσότερα από

Απόλαυση σε κάθε μπουκιά: Οι τηγανητές γαρίδες που πρέπει να φτιάξεις

Τραγανές, ζουμερές και γεμάτες γεύση — οι τηγανητές γαρίδες είναι η τέλεια καλοκαιρινή λιχουδιά.

Ζήσε τη γεύση του Raising Cane’s με αυτό το σπιτικό Crispy Chicken Burger

Φέρε στο σπίτι σου όλη τη νοστιμιά του αγαπημένου street food, εύκολα και γρήγορα.

Chicken burger με στυλ: Το street food που θα λατρέψεις

Αυτό το ελαφρύ μπέργκερ κοτόπουλου θα γίνει η αγαπημένη σου επιλογή για υγιεινά και γρήγορα γεύματα.

Rice bowls για απόλαυση χωρίς ενοχές

Τα rice bowls είναι ο απόλυτος καμβάς της δημιουργικής κουζίνας – εύκολα, υγιεινά και ευέλικτα, συνδυάζουν γεύσεις, υφές και θρεπτικά συστατικά σε ένα μόνο πιάτο που σε χορταίνει χωρίς να σε βαραίνει.

Τίποτα δεν δροσίζει την ψυχή όπως ένα γλυκό με λεμόνι

Υπάρχουν γλυκά που σου χαρίζουν απόλαυση – και υπάρχουν εκείνα που σε μεταφέρουν νοερά σε ένα λευκό μπαλκόνι, με τον ήλιο να γλιστρά στα κάγκελα και τη λεμονάτη δροσιά να σε αγκαλιάζει. Αυτή η τάρτα ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

Ο πουρές, αλλιώς: Σαββατόβραδο με κουτάλι

Απαλός, ζεστός, γευστικός – το comfort food της καρδιάς σου.

Πάντα υπάρχει χρόνος για τηγανίτες

Εύκολες και πεντανόστιμες, οι τηγανίτες είναι το καλύτερο γλυκό για τη λιγούρα σου κι εμείς σου προτείνουμε τρεις εκδοχές τους.

3 συνταγές με μανιτάρια

Είτε γεμιστά είτε ως γέμιση, αυτές οι συνταγές έχουν πρωταγωνιστή το μανιτάρι κι είναι πεντανόστιμες.

Γλυκά με άρωμα Γαλλίας

Μεταφερθείτε νοητά σε κάποιο σοκάκι του Παρισιού, φτιάχνοντας κι απολαμβάνοντας τα κλασικά γλυκά που σας προτείνουμε.

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.