Follow us

Πασχαλινά κουλουράκια: Άρωμα παράδοσης και αγάπης

Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα κορυφώνεται, τα σπίτια γεμίζουν με αρώματα και αναμνήσεις – και τι πιο γλυκιά παράδοση από το να φτιάξουμε πασχαλινά κουλουράκια με τα χέρια μας, όπως κάθε χρόνο τη Μεγάλη Τετάρτη.

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι γεμάτη έθιμα, αναμνήσεις και αρώματα που ζεσταίνουν την καρδιά. Ανήμερα της Μεγάλης Τετάρτης, η παράδοση θέλει τα σπίτια να πλημμυρίζουν από το άρωμα του φρέσκου βουτύρου, της βανίλιας και του πορτοκαλιού – γιατί ήρθε η ώρα για τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια.

Πέρα από μια νόστιμη λιχουδιά, τα πασχαλινά κουλουράκια είναι μια πράξη αγάπης και μοιράσματος. Τα φτιάχνουμε με τα παιδιά, τα χαρίζουμε σε φίλους και γείτονες, τα προσφέρουμε στα βαφτιστήρια και γεμίζουμε τα καλαθάκια της Λαμπρής.

Υλικά (για περίπου 2 ταψιά)

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη

  • 3 αυγά (2 για τη ζύμη + 1 για το άλειμμα)

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική (διαλυμένη στον χυμό)

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 βανίλια ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • Περίπου 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει αφράτο.

  2. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.

  3. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη διαλυμένη σόδα, το ξύσμα και τη βανίλια.

  4. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

  5. Πλάθουμε κουλουράκια σε σχήματα της επιλογής μας (πλεξούδες, στριφτά, σαλιγκαράκια).

  6. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό για να γυαλίσουν.

  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και αποθηκεύστε τα σε μεταλλικό κουτί ή γυάλινο βάζο. Συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ, το τσάι ή το πρωινό της Λαμπρής.

* Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Επίσης...

Καλωσορίσατε στον κόσμο των γεύσεων του Oktoberfest

Ανακαλύψτε τις αυθεντικές γεύσεις του Oktoberfest και φέρτε τη μαγεία της Γερμανίας στο τραπέζι σας.

Βαρέθηκες τη μηλόπιτα; Δες τρεις εναλλακτικές

Αγαπάμε μηλόπιτα, αλλά δεν είναι το μόνο γλυκό που μπορείς να φτιάξεις με το αγαπημένο φθινοπωρινό φρούτο.

Περισσότερα από

Μαγειρεύουμε ζουμερό κοτόπουλο

Στο επόμενο τραπέζι μας, ας απολαύσουμε ζεστό, ζουμερό κοτόπουλο με αρωματικές νότες λεμονιού και μεσογειακές γεύσεις, συντροφιά με χαμόγελα και όμορφες στιγμές.

Χρυσό φθινοπωρινό ριζότο με κολοκύθα και κάστανα

Καθώς οι πρώτες φθινοπωρινές νύχτες φέρνουν δροσιά και ζεστές μυρωδιές στην κουζίνα, αυτό το κρεμώδες ριζότο με κολοκύθα και κάστανα αγκαλιάζει τις αισθήσεις με γεύσεις που θυμίζουν χρυσά φύλλα και ζεστή θαλπωρή.

Το καλύτερο brunch το φτιάχνεις εσύ!

Δες εντός πώς θα φτιάξεις ομελέτα, τοστ αβοκάντο κι ένα υπέροχο smoothie.

Φιλαράκια: 10 συνταγές κατευθείαν από την σειρά που μπορείς να δοκιμάσεις

Από το cheesecake που κυνηγάει η Ρέιτσελ και ο Τσάντλερ μέχρι και τα (πολλά) σάντουιτς του Τζόι, η σειρά μας έχει χαρίσει ωραίες γευστικές στιγμές.

Σπιτικά tacos: Η Αμερικάνικη γεύση στο σπίτι σου

Τα tacos είναι από τα πιο νόστιμα και εύκολα φαγητά που μπορείς να ετοιμάσεις στο σπίτι, με λίγα υλικά και πολύ γεύση.

Ψήνεσαι για εύκολα γλυκά με κανέλα;

Δες εντός τις τρεις προτάσεις μας: ρολάκια, κουλουράκια και κέικ.

3 λαχταριστές τυρένιες συνταγές

Η απόλαυση είναι εγγυημένη όταν μπλέκονται στη συνταγή λαχταριστά λιωμένα τυριά.

Φτιάχνουμε cinnamon rolls με γλάσο βανίλιας

Τα cinnamon rolls είναι η τέλεια συντροφιά για το πρωινό ή το απογευματινό τσάι, γεμάτα ζεστή κανέλα και αρωματικό γλάσο.

3 ωραίες συνταγές με μελιτζάνες

Θρεπτική και γλυκιά, η μελιτζάνα απογειώνει τις προτάσεις που θα βρείτε εντός.

Γλυκά με δαμάσκηνα ίσον νόστιμη επιτυχία

Δοκίμασε το υπέροχο φρούτο σε τρεις συνταγές που θα βρεις εντός.