Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι γεμάτη έθιμα, αναμνήσεις και αρώματα που ζεσταίνουν την καρδιά. Ανήμερα της Μεγάλης Τετάρτης, η παράδοση θέλει τα σπίτια να πλημμυρίζουν από το άρωμα του φρέσκου βουτύρου, της βανίλιας και του πορτοκαλιού – γιατί ήρθε η ώρα για τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια.
Πέρα από μια νόστιμη λιχουδιά, τα πασχαλινά κουλουράκια είναι μια πράξη αγάπης και μοιράσματος. Τα φτιάχνουμε με τα παιδιά, τα χαρίζουμε σε φίλους και γείτονες, τα προσφέρουμε στα βαφτιστήρια και γεμίζουμε τα καλαθάκια της Λαμπρής.
Υλικά (για περίπου 2 ταψιά)
-
250 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
-
3 αυγά (2 για τη ζύμη + 1 για το άλειμμα)
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
-
1 κ.γ. σόδα μαγειρική (διαλυμένη στον χυμό)
-
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
1 βανίλια ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
Περίπου 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
Εκτέλεση
-
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει αφράτο.
-
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
-
Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη διαλυμένη σόδα, το ξύσμα και τη βανίλια.
-
Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
-
Πλάθουμε κουλουράκια σε σχήματα της επιλογής μας (πλεξούδες, στριφτά, σαλιγκαράκια).
-
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό για να γυαλίσουν.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και αποθηκεύστε τα σε μεταλλικό κουτί ή γυάλινο βάζο. Συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ, το τσάι ή το πρωινό της Λαμπρής.