
Ο Μάιος είναι μήνας μεταβατικός: η άνοιξη συναντά το καλοκαίρι και το καλάθι της λαϊκής γεμίζει με θησαυρούς. Από κουκιά και αγκινάρες μέχρι κολοκυθάκια, φράουλες και κεράσια, είναι η κατάλληλη εποχή για να ανανεώσουμε το τραπέζι μας με εποχιακές, θρεπτικές και νόστιμες συνταγές.
Σαλάτα με κουκιά, φέτα και δυόσμο
Υλικά:
-
300γρ. κουκιά (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
-
1 ματσάκι δυόσμο
-
150γρ. φέτα θρυμματισμένη
-
1 λεμόνι (χυμός + ξύσμα)
-
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
-
Βράσε τα κουκιά για 10 λεπτά, στράγγιξέ τα και άφησέ τα να κρυώσουν.
-
Αν έχουν σκληρό περίβλημα, καθάρισέ τα.
-
Ανακάτεψε τα κουκιά με τη φέτα, τον δυόσμο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
-
Ρίξε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και σέρβιρε δροσερή.
Αγκινάρες αλά πολίτα
Υλικά:
-
6 αγκινάρες καθαρισμένες
-
2 καρότα σε ροδέλες
-
2 πατάτες σε κύβους
-
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
-
Χυμός 1 λεμονιού
-
Άνηθος, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
-
Σοτάρεις το κρεμμύδι και προσθέτεις τα υπόλοιπα λαχανικά.
-
Σβήνεις με λεμόνι, προσθέτεις νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και βράζεις για 30-40 λεπτά.
-
Προς το τέλος προσθέτεις άνηθο, αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο.
Φράουλες με βαλσάμικο και μέλι
Υλικά:
-
400γρ. φράουλες κομμένες στη μέση
-
2 κ.σ. μέλι
-
1 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
-
Λίγα φύλλα δυόσμου για γαρνιτούρα
Εκτέλεση:
-
Ανακάτεψε τις φράουλες με το μέλι και το ξύδι.
-
Άφησέ τις στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.
-
Σέρβιρέ τις με φύλλα δυόσμου ή δίπλα σε γιαούρτι.
Συμβουλές για το τραπέζι του Μαΐου
-
Προτίμησε ελαφριές συνταγές με βάση τα λαχανικά και το ελαιόλαδο.
-
Βάλε στη διατροφή σου περισσότερα ωμά υλικά – σαλάτες, μυρωδικά, φρούτα.
-
Δοκίμασε ελληνικά τυριά και κρασιά με τα φρέσκα φρούτα της εποχής.