Follow us

Παραδοσιακές συνταγές για την Πρωτομαγιά: Γεύσεις που συνοδεύουν τη γιορτή της φύσης

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στην Ελλάδα, το φαγητό της Πρωτομαγιάς συνδέεται με τη φύση, την αναγέννηση και τη χαρά της ζωής.

ΧΟΡΤΑ

Η Πρωτομαγιά είναι μια από τις πιο αγαπημένες γιορτές στην Ελλάδα, συνδυάζοντας την πανηγυρική ατμόσφαιρα της φύσης με την παράδοση και τη γαστρονομία. Αν και οι συνταγές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, υπάρχουν μερικά παραδοσιακά πιάτα που δεν λείπουν από κανένα τραπέζι της Πρωτομαγιάς. Ακολουθούν μερικές συνταγές που μπορείτε να ετοιμάσετε και να απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας αυτή τη γιορτή.

Χόρτα βραστά με λαδολέμονο

Τα χόρτα είναι συνώνυμα με την Πρωτομαγιά. Είναι ένα ελαφρύ και υγιεινό πιάτο που καταναλώνεται συνήθως μαζί με λαδολέμονο.

Υλικά:

  • Χόρτα (πικραλίδα, λυκίσκος, τσουκνίδα, ή όποια χόρτα βρίσκετε)

  • Ελαιόλαδο

  • Λεμόνι

  • Αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Βράστε τα χόρτα σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

  2. Στραγγίστε τα και τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα.

  3. Ρίξτε από πάνω ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό λεμονιού.

  4. Σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Ανεβατό (ή Σαραγλί)

Αυτό το παραδοσιακό γλυκό φτιάχνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για την Πρωτομαγιά και συνδυάζει τη γεύση της τυρόπιτας με τη γλυκύτητα του μελιού.

Υλικά:

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας

  • 250 γρ. φέτα ή μυζήθρα

  • 1 αυγό

  • 3 κουταλιές ζάχαρη

  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο

  • 2-3 κουταλιές μέλι

Εκτέλεση:

  1. Αλείφετε το ταψί με το λιωμένο βούτυρο και απλώνετε ένα φύλλο κρούστας.

  2. Στρώνετε μια λεπτή στρώση φέτας ή μυζήθρας και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία, εναλλάσσοντας το φύλλο με το τυρί μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

  3. Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό και κόβετε σε κομμάτια.

  4. Ψήνετε στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

  5. Όταν βγάλτε το από τον φούρνο, περιχύστε με το μέλι.

Τυρόπιτα της Πρωτομαγιάς

Μια κλασική επιλογή που θα ικανοποιήσει όλους τους καλεσμένους σας είναι η τυρόπιτα με παραδοσιακή γέμιση φέτας και φρέσκια μυρωδικά.

Υλικά:

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας

  • 300 γρ. φέτα

  • 1 αυγό

  • 100 γρ. γιαούρτι

  • Μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό)

  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Θρυμματίστε τη φέτα και ανακατέψτε την με το αυγό, το γιαούρτι και τα μυρωδικά.

  2. Απλώστε το φύλλο στο ταψί και αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο.

  3. Στρώστε τη γέμιση και καλύψτε με το δεύτερο φύλλο.

  4. Ψήστε στους 180°C για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Κολοκυθοανθοί

Αυτή είναι μια πιο ειδική συνταγή για τους λάτρεις της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Οι κολοκυθοανθοί είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα για την Πρωτομαγιά.

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι κολοκυθοανθούς

  • 100 γρ. φέτα

  • Αλεύρι

  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  1. Γεμίστε τους κολοκυθοανθούς με φέτα.

  2. Αλευρώστε τους και τηγανίστε σε ζεστό λάδι για 2-3 λεπτά.

Επίσης...

Ήξερες ότι οι μους γίνονται τέλειες και χωρίς σοκολάτα;

Η απόδειξη; Οι τρεις δροσερές κι ανάλαφρες συνταγές που θα βρεις εντός.

Φιτάξε burger στο σπίτι

Όλη η απόλαυση ανάμεσα σε δύο αφράτα ψωμάκια.

Περισσότερα από

3 προτάσεις για ωραίους ντάκους

Εσύ έχεις φάει ντάκο με μαστίχα Χίου και μους μελιτζάνας ή με βλίτα και τηγανητά αυγά;

Ριζότο με θαλασσινά για καλοκαιρινά τραπέζια

Δοκίμασε τη συνταγή που φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σου.

Καρπούζι με φέτα: Ταιριάζουν στ’ αλήθεια ή όχι;

Απόλαυσε το καλοκαιρινό φρούτο με απροσδόκητους συνδυασμούς που θα ανανεώσουν τη γεύση του και θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σου.

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Γλυκά με τη δροσιά του ροδάκινου

Δοκίμασε τις τρεις συνταγές για καλοκαιρινά δροσιστικά γλυκά με πρωταγωνιστή το ροδάκινο.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Εσύ το ξέρεις το semifreddo;

Ιταλική συνταγή, "μισοπαγωμένη", κάτι ανάμεσα σε παγωτό και πλούσια κρέμα: αυτό είναι το semifreddo κι εμείς σου δίνουμε προτάσεις για να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.