Follow us

Συνταγές από τη Νάξο

Δοκιμάστε τες και φέρτε νοστιμιά Κυκλάδων στο τραπέζι.

ΠΙΤΑ ΜΕ ΒΛΙΤΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές από τη Νάξο και φέρτε τη νοστιμιά των Κυκλάδων στο τραπέζι.

Τριφτό Νάξου (πιλάφι με σιτάρι)

Υλικά

  • 1 φλ. σιτάρι κομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 ντομάτες
  • λάδι αλάτι πιπέρι
  • ζάχαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Αποβραδίς βάζουμε το σιτάρι να φουσκώσει σε κρύο νερό επί 8 ώρες περίπου.
  2. Αφού φουσκώσει, το ξεπλένουμε και σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε 7 φλιτζάνια νερό και το σιτάρι και βράζουμε μέχρι να γίνει πιλάφι, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.
  3. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες σε κύβους.
  4. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
  5. Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη (προαιρετικά).
  6. Αφού γίνει η σάλτσα, προσθέτουμε το πιλάφι από το σιτάρι και σιγοβράζουμε γιά 5 λεπτά ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.
  7. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Δημήτρη Ευάγ. Παπαδόπουλου "Ξερολιθιές της γεύσης- Παράδοση και γαστρονομία της Νάξου", εκδόσεις Ίνδικτος.

Ρόστο χοιρινό Απειράθου (Νάξος)

Υλικά

  • 1½ κιλό χοιρινό μπούτι
  • 10 σκελίδες σκόρδο
  • ¾ φλ. εξ. π. ελαιόλαδο
  • 1 κ. ντομάτες
  • 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτές (αν θέλουμε)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ. μακαρόνια χοντρά

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα σκόρδα, πλένουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
  2. Πλένουμε το μπούτι και το στεγνώνουμε.
  3. Ανακατεύουμε σε μπολ αλάτι και πιπέρι.
  4. Τρυπάμε σε πολλές μεριές και βάζουμε σε κάθε τρύπα μια σκελίδα σκόρδο και λίγο από το μείγμα αλάτι –πιπέρι.
  5. Το δένουμε να κρατήσει το σχήμα του.
  6. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε ολόκληρο το μπούτι και το τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κοκκινίσει.
  7. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, ρίχνουμε 1 ½ φλιτζάνι καυτό νερό.
  8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 1 ώρα.
  9. Ρίχνουμε τη ντομάτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει τελείως.
  10. Το βγάζουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε τους σπάγκους.
  11. Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
  12. Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και σερβίρουμε μαζί με τα μακαρόνια στα πιάτα.

Σεφουκλωτή Νάξου

Υλικά

  • 1 ½ κ. σέφουκλα (σέσκουλα)
  • 4 κρεμμύδια ξερά
  • 8 κρεμμύδια χλωρά
  • Ι ματσάκι άνηθο
  • Ι ματσάκι μάραθο
  • Ι φλ. ρύζι
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1 ½ φλ. σταφίδες
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη

  • 1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 1 φακελάκι μπέικινγκ πάουντερ
  • 2 ½ φλ. νερό περίπου

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τα σέφουκλα χοντρά, βάζουμε τα κρεμμύδια ξυσμένα ή χοντρομμένα και τα χλωρά στο λάδι να τσιγαριστούν λίγο, ρίχνουμε τα σέφουκλα, τον άνηθο, τον μάραθο, αλάτι καιι πιπέρι και σοτάρουμε για 7-8 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και τις σταφίδες, ανακατεύουμε λίγο πάνω στη φωτιά και σβήνουμε την εστία.
  3. ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικινγκ πάουντερ.
  4. Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
  5. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.
  6. Αφήνουμε τη ζύμη για 10 λεπτά να ξεκουραστεί και ανοίγουμε δύο φύλλα, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
  7. Στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο στο ταψί και ρίχνουμε τη γέμιση.
  8. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί η πίτα και από κάτω.

*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Δημήτρη Ευάγ. Παπαδόπουλου "Ξερολιθιές της γεύσης- Παράδοση και γαστρονομία της Νάξου", εκδόσεις Ίνδικτος.

* Γεύσεις από Σίφνο

Επίσης...

Οι κρύες σούπες του καλοκαιριού

Δείτε εντός πέντε προτάσεις για θρεπτικές σούπες γεμάτες φρεσκάδα.

Τα σνακ της παραλίας

Δείτε εντός εύκολες συνταγές για παρασκευές που θα καλύψουν ιδανικά τη λιγούρα.

Περισσότερα από

3 συνταγές για να ευχαριστηθείς το χταπόδι

Δες εντός τρεις προτάσεις για να φτιάξεις πεντανόστιμα πιάτα με χταπόδι.

Οι ατρόμητοι μάγειρες φτιάχνουν σπίτι... ταρτάρ!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για να απολαύσετε ταρτάρ τόνου, τσιπούρας και σολωμού.

Η ντομάτα δεν είναι μόνο για χωριάτικη

Δες εντός τρεις συνταγές που θα σε πείσουν ότι η ντομάτα είναι υπέροχη και εκτός των καθιερωμένων.

Αλμυρές τηγανίτες για ζυμαρένιες απολαύσεις

Βάλε μπρος το τηγάνι και στο άψε-σβήσε θα έχεις το τέλειο σνακ.

Μαγειρεύουμε μπριάμ!

Το αγαπημένο πολύχρωμο φαγητό σε τρεις εκδοχές.

Έχεις βερίκοκα; Έχουμε προτάσεις για γλυκάκι!

Σε παγωτό, μους ή σε τάρτα με κρέμα γιαουρτιού και γλυκό κρασί θα απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο;

Απολαμβάνοντας τη σαρδέλα

Το τίμιο μικρό ψάρι θα γίνει ο καλύτερος καλοκαιρινός σου μεζές.

Ήξερες ότι οι μους γίνονται τέλειες και χωρίς σοκολάτα;

Η απόδειξη; Οι τρεις δροσερές κι ανάλαφρες συνταγές που θα βρεις εντός.

Φτιάξε burger στο σπίτι

Όλη η απόλαυση ανάμεσα σε δύο αφράτα ψωμάκια.

3 προτάσεις για ωραίους ντάκους

Εσύ έχεις φάει ντάκο με μαστίχα Χίου και μους μελιτζάνας ή με βλίτα και τηγανητά αυγά;