
Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές από τη Νάξο και φέρτε τη νοστιμιά των Κυκλάδων στο τραπέζι.
Τριφτό Νάξου (πιλάφι με σιτάρι)
Υλικά
- 1 φλ. σιτάρι κομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 ντομάτες
- λάδι αλάτι πιπέρι
- ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Αποβραδίς βάζουμε το σιτάρι να φουσκώσει σε κρύο νερό επί 8 ώρες περίπου.
- Αφού φουσκώσει, το ξεπλένουμε και σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε 7 φλιτζάνια νερό και το σιτάρι και βράζουμε μέχρι να γίνει πιλάφι, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες σε κύβους.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη (προαιρετικά).
- Αφού γίνει η σάλτσα, προσθέτουμε το πιλάφι από το σιτάρι και σιγοβράζουμε γιά 5 λεπτά ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.
- Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.
*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Δημήτρη Ευάγ. Παπαδόπουλου "Ξερολιθιές της γεύσης- Παράδοση και γαστρονομία της Νάξου", εκδόσεις Ίνδικτος.
Ρόστο χοιρινό Απειράθου (Νάξος)
Υλικά
- 1½ κιλό χοιρινό μπούτι
- 10 σκελίδες σκόρδο
- ¾ φλ. εξ. π. ελαιόλαδο
- 1 κ. ντομάτες
- 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 κ.σ. ντοματοπελτές (αν θέλουμε)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ. μακαρόνια χοντρά
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα σκόρδα, πλένουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
- Πλένουμε το μπούτι και το στεγνώνουμε.
- Ανακατεύουμε σε μπολ αλάτι και πιπέρι.
- Τρυπάμε σε πολλές μεριές και βάζουμε σε κάθε τρύπα μια σκελίδα σκόρδο και λίγο από το μείγμα αλάτι –πιπέρι.
- Το δένουμε να κρατήσει το σχήμα του.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε ολόκληρο το μπούτι και το τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κοκκινίσει.
- Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί, ρίχνουμε 1 ½ φλιτζάνι καυτό νερό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 1 ώρα.
- Ρίχνουμε τη ντομάτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει τελείως.
- Το βγάζουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε τους σπάγκους.
- Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
- Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και σερβίρουμε μαζί με τα μακαρόνια στα πιάτα.
Σεφουκλωτή Νάξου
Υλικά
- 1 ½ κ. σέφουκλα (σέσκουλα)
- 4 κρεμμύδια ξερά
- 8 κρεμμύδια χλωρά
- Ι ματσάκι άνηθο
- Ι ματσάκι μάραθο
- Ι φλ. ρύζι
- 200 ml ελαιόλαδο
- 1 ½ φλ. σταφίδες
- αλάτι, πιπέρι
Για τη ζύμη
- 1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 2 κ.γ. αλάτι
- 200 γρ. γιαούρτι
- 1 φακελάκι μπέικινγκ πάουντερ
- 2 ½ φλ. νερό περίπου
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα σέφουκλα χοντρά, βάζουμε τα κρεμμύδια ξυσμένα ή χοντρομμένα και τα χλωρά στο λάδι να τσιγαριστούν λίγο, ρίχνουμε τα σέφουκλα, τον άνηθο, τον μάραθο, αλάτι καιι πιπέρι και σοτάρουμε για 7-8 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και τις σταφίδες, ανακατεύουμε λίγο πάνω στη φωτιά και σβήνουμε την εστία.
- ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικινγκ πάουντερ.
- Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
- Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.
- Αφήνουμε τη ζύμη για 10 λεπτά να ξεκουραστεί και ανοίγουμε δύο φύλλα, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
- Στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο στο ταψί και ρίχνουμε τη γέμιση.
- Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί η πίτα και από κάτω.
*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Δημήτρη Ευάγ. Παπαδόπουλου "Ξερολιθιές της γεύσης- Παράδοση και γαστρονομία της Νάξου", εκδόσεις Ίνδικτος.