
Δοκίμασε τις τρεις παρακάτω συνταγές που απογειώνονται χάρη στην κανέλα.
Τα πιο Εύκολα Ρολάκια Κανέλας
Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.γλ. κανέλα
- λίγο γάλα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα.
- Απλώνουμε στον πάγκο μας τη σφολιάτα, κρύα, από το ψυγείο, και με πινέλο την περνάμε με γάλα.
- Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα το φύλλο με τη ζάχαρη και την κανέλα και τυλίγουμε από τη φαρδιά πλευρά σε ρολό. Κόβουμε φετάκια με πάχος περίπου 2 δάχτυλα.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα το ρηχό ταψί του φούρνου και τοποθετούμε εκεί τα ρολάκια, με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω.
- Με το πινέλο τα περνάμε με γάλα.
- Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η σφολιάτα, για 15'-20'.
- Τα τρώμε καυτά, από τον φούρνο!
Κρασοκούλουρα Κανέλας με Σουσάμι
Υλικά
- 2 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί (ή σαγκριά)
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
- 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλα
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. γαρίφαλο
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1 πορτοκάλι το ξύσμα
- 2 κ.σ. σουσάμι (καβουρδισμένο)
- 1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη με το λάδι.
- Προσθέτουμε το κρασί, την κανέλα, το γαρίφαλο, το σουσάμι καθουρδισμένο και το ξύσμα.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε στο μείγμα.
- Προσοχή μόλις ρίξουμε τη σόδα το υγρό αφρίζει και φουσκώνει.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε σταδιακά μείγμα ανακατεύοντας καλά.
- Ρίχνουμε τόσο αλεύρι, όσο να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια μας, τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς, για 20-30 λεπτά.
Γλυκό με Σοκολάτα και Κανέλα
Υλικά
- 3½ φλιτζ. μπισκότα κανέλας
- ½ φλιτζ. βούτυρο αγελάδος
- 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος
- 2-3 κ.γλ. κονιάκ (ή οποιοδήποτε λικέρ ή ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι)
Εκτέλεση
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρικάκι σε χαμηλή φωτιά.
- Πολτοποιούμε τα μπισκότα στο μούλτι, να γίνουν σκόνη.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε να ενωθεί καλά με το μπισκότο.
- Απλώνουμε το μίγμα σε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα, κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο, για να ξεφορμαριστεί πιο εύκολα το γλυκό.
- Πατάμε με το χέρι μας ή με κουτάλι, να στρωθεί καλά και ομοιόμορφα το μίγμα.
- Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και την κατεβάζουμε από τη φωτιά ακριβώς πριν πάρει βράση.
- Ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα, σπασμένη σε κομματάκια, και με σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε και το κονιάκ, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη μους να κρυώσει.
- Για να γίνει πιο αφράτη η μους μας, μόλις κρυώσει, τη χτυπάμε λίγο με το μίξερ χειρός μέχρι να πάρει όγκο.
- Τη στρώνουμε πάνω στο μπισκότο, ισιώνουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το γλυκό για 3-4 ώρες στο ψυγείο να κρυώσει.