Follow us

Τρία γλυκά με κολοκύθα

Κρατάμε από το Halloween την πρωταγωνίστρια κολοκύθα και την απολαμβάνουμε σε τρεις παραλλαγές: σε πίτα αμερικάνικου στιλ, κέικ και σουφλέ.

ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Κρατάμε από το Halloween την πρωταγωνίστρια κολοκύθα και την απολαμβάνουμε σε τρεις παραλλαγές: σε πίτα αμερικάνικου στιλ, κέικ και σουφλέ.

Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα (pumpkin pie)

Υλικά

Για τo φύλλο
1 ¼ φλ. αλεύρι για κάθε χρήση
6 κ.σ. παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
1 πρέζα αλάτι
1 γερή πρέζα ζάχαρη
3-4 κ.σ. παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
1 ¾ φλ. κολοκύθα πορτοκαλί σε πουρέ*
1 φλ. γάλα σκόνη
2/3 φλ. ζάχαρη
½ φλ. νερό
3 κ.σ λιωμένο βούτυρο
4 αβγά
2 κ.σ. pumpkin pie spices**
1 γερή πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη: Βάζουμε σε μεταλλικό ή πήλινο βαρύ μπολ ή επάνω στο τραπέζι το αλεύρι σε ένα βουναλάκι. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, την ζάχαρη και το αλάτι. Τρίβουμε γρήγορα με τα δάχτυλα μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του μείγματος να γίνει σαν χοντρή άμμος. Ραντίζουμε με 3-4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό και δουλεύουμε γρήγορα με ένα πιρούνι που έχουμε αφήσει στο ψυγείο. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα και τη σφίγγουμε. Αν δεν μείνει ενωμένη, ραντίζουμε πάλι με λίγο παγωμένο νερό -1 κουταλιά της σούπας κάθε φορά, συνεχίζοντας να δουλεύουμε με το πιρούνι και ξαναδοκιμάζουμε σφίγγοντας λίγη ζύμη για να δούμε αν είναι έτοιμη. Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα σφαίρας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 4 -5 χιλ. και διάμετρο 33 εκ.. Στρώνουμε το φύλλο σε ταψάκι διαμέτρου 23 εκ. έτσι, ώστε να κρέμεται έξω από τα χείλη της φόρμας. Γυρίζουμε τη ζύμη που περισσεύει προς τα μέσα σε ένα χοντρό κορδόνι και κάνουμε επάνω σχέδια, για παράδειγμα πιέζοντας γύρω -γύρω το κορδόνι με τα δάχτυλα. Βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για μισή ώρα.
Φτιάχνουμε τη γέμιση: Χτυπάμε στο μπλέντερ τη σκόνη γάλακτος, τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο να γίνουν ένα απολύτως λείο και ομοιογενές μείγμα. Ανακατεύουμε σε μπολ τον πουρέ κολοκύθας, τα αβγά, το αλάτι και το μείγμα μπαχαρικών, προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά πολύ καλά. Βγάζουμε το ταψάκι από το ψυγείο, ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C 45 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά από κάτω και να ροδίσει η επιφάνεια (αν χρειασθεί σκεπάζουμε μετά τα 45 λεπτά με αλουμινόχαρτο και ξεσπεπάζουμε μόνο τα τελευταία 10 λεπτά για να πάρει χρώμα). Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει τελείως και σερβίρουμε με σαντιγί.
Σημείωση. Αυτή η τραγανή ζύμη, είναι πολύ νόστιμη, αλλά χρειάζεται τον τρόπο της. Η ζωή μας θα γίνει πιο εύκολη αν όλα τα υλικά και τα σκεύη τα έχουμε βάλει μια ώρα πριν αρχίσουμε στο ψυγείο (και το αλεύρι και το μπολ και το πιρούνι και ο,τιδήποτε άλλο χρησιμοποιήσουμε για τη φτιάξουμε). Επίσης, όσο πιο κρύος είναι ο χώρος τόσο το καλύτερο. Βεβαίως, μπορούμε να εγκαταλείψουμε εντελώς το χειροποίητο και να πάμε στο έτοιμο κατεψυγμένο φύλλο, κατά προτίμηση ζύμη κουρού.
*Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε τον πουρέ κολοκύθας είναι να την κόψουμε καθέτως στη μέση, να βγάλουμε τους σπόρους και τις ίνες από το κάθε μισό με ένα κουτάλι, να την βάλουμε με τη φλούδα σε λαμαρίνα φούρνου σκεπασμένη με λαδόκολλα με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και να την ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C. Θα είναι έτοιμη σε μια ώρα περίπου και θα έχουμε απαλλαγεί από το δύσκολο έργο να βγάλουμε με μαχαίρι την πολύ σκληρή φλούδα της. Θα τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα (τα υγρά να μείνουν στο ταψί) και αφού κρυώσει, θα βγάλουμε τη φλούδα. Για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα βγάλει κι άλλο νερό, θα την βάλουμε σε μια άδεια κατσαρόλα που την έχουμε αφήσει επάνω στο μάτι να κάψει αδειανή και θα την ανακατέψουμε γύρω στα 5 -7 λεπτά με ξύλινη κουτάλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όση θέλουμε και να καταψύξουμε την υπόλοιπη σε μερίδες μέσα σε σακούλες ή τάπερς –διατηρείται καλά για ένα χρόνο.

**Αν δεν βρούμε τα κλασικά μπαχαρικά για την αμερικάνικη κολοκυθόπιτα (pumpkin pie spices), η συνταγή είναι η εξής: 1 κ.σ. τριμμένη κανέλα +2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ + ½ κ.γ. τριμμένο μπαχάρι + ½ κ.γ.τριμμένο γαρύφαλλο + ½ κ.γ. τριμμένο mace + ½ κ.γ τριμμένο μοσχοκάρυδο. Τα ανακατεύουμε και τα φυλάμε σε βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς. Αλλιώς, πιο απλά αναμειγνύουμε 1 κ.γ. κανέλλα τριμμένη +½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο +1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο.

Κέικ με κολοκύθα

Υλικά

500 γρ. κολοκύθα πορτοκαλί σε πουρέ*
2/3 φλ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 γερή πρέζα αλάτι
1 ½ κ.γ. κανέλλα τριμμένη
1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
½ φλ. ζάχαρη + ¼ φλ. καστανή ζάχαρη
2 αβγά
1 δόση βανιλίνης
3/4 φλ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Αλείφουμε καλά με βούτυρο μια φόρμα για κέικ, αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, τα αβγά και τη βανίλια, να γίνουν ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε την κρέμα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το μίξερ 3 -4 λεπτά ακόμα. Ενσωματώνουμε και την κολοκύθα ανακατεύοντας με το μίξερ μέχρι να ενωθεί πλήρως με τα υπόλοιπα υλικά. Κοσκινίζουμε μέσα στο μπολ το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ρίχνουμε και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε ελαφρά να ενωθούν τα υλικά, μεταφέρουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το κέικ βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο –πρέπει να βγει στεγνή. Σερβίρουμε το γλυκό σκέτο ή με σαντιγί, ή με άχνη ζάχαρη και τριμμένη κανέλλα.


*Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε τον πουρέ κολοκύθας είναι να την κόψουμε καθέτως στη μέση, να βγάλουμε τους σπόρους και τις ίνες από το κάθε μισό με ένα κουτάλι να την βάλουμε με τη φλούδα σε λαμαρίνα φούρνου σκεπασμένη με λαδόκολλα με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και να την ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C. Θα είναι έτοιμη σε μια ώρα περίπου και θα έχουμε απαλλαγεί από το δύσκολο έργο να βγάλουμε με μαχαίρι την πολύ σκληρή φλούδα της. Θα τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα (τα υγρά να μείνουν στο ταψί) και αφού κρυώσει, θα βγάλουμε τη φλούδα τόσο εύκολα σαν ξεφλουδίζουμε μπανάνα. Για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα βγάλει κι άλλο νερό θα τη βάλουμε σε μια κατσαρόλα που την έχουμε αφήσει να κάψει αδειανή και θα την στεγνώσουμε ανακατεύοντας γύρω στα 5 -7 λεπτά με ξύλινη κουτάλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όση θέλουμε και να καταψύξουμε την υπόλοιπη σε μερίδες μέσα σε σακούλες ή τάπερς –διατηρείται καλά για ένα χρόνο.

Σουφλέ με Κίτρινη Κολοκύθα

Υλικά

  • 1.500 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα, μόνο το άσπρο μέρος
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές βούτυρο και 1 κουταλιά λάδι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1 φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι, άσπρο πιπέρι, πάπρικα καπνιστή
  • 100 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα
  • 3 αβγά

Για την μπεσαμέλ

  • 250 γρ. γάλα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι

Εκτέλεση

  1. Ανάβω τον φούρνο στους 170 - 180°C.
  2. Βάζω νερό στην κατσαρόλα και μόλις βράσει ρίχνω την κολοκύθα και την αφήνω να βράσει καλά.
  3. Μετά τη σουρώνω και την αφήνω να στραγγίσει καλά στο σουρωτήρι.
  4. Βάζω στην κατσαρόλα το λαδοβούτυρο και μόλις ζεσταθεί τσιγαρίζω την κολοκύθα, το πράσο και τα κρεμμυδάκια γύρω στα 8 - 10 λεπτά.
  5. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και την κρέμα γάλακτος και αφήνω να κρυώσει για 10 λεπτά. Χτυπάω αυτό το μίγμα στο μούλτι και μετά το ανακατεύω με την παρμεζάνα.
  6. Ετοιμάζω την μπεσαμέλ: Βάζω το βούτυρο στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας προσεκτικά σε χαμηλή φωτιά για να μη μου σβολιάσει.
  7. Ρίχνω σιγά σιγά και το χλιαρό γάλα και ανακατεύω ώσπου να πήξει η κρέμα.
  8. Αφήνω την μπεσαμέλ να κρυώσει λίγο και μετά την ανακατεύω με το μίγμα της κολοκύθας, τα αβγά και τα τυριά.
  9. Βάζω σε ένα πυρίμαχο ταψί το μίγμα, πασπαλίζω με λίγη πάπρικα και το ψήνω μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνειά του.

* Γλυκά σε Halloween mood

Επίσης...

Βαρέθηκες τη μηλόπιτα; Δες τρεις εναλλακτικές

Αγαπάμε μηλόπιτα, αλλά δεν είναι το μόνο γλυκό που μπορείς να φτιάξεις με το αγαπημένο φθινοπωρινό φρούτο.

Μαγειρεύουμε ζουμερό κοτόπουλο

Στο επόμενο τραπέζι μας, ας απολαύσουμε ζεστό, ζουμερό κοτόπουλο με αρωματικές νότες λεμονιού και μεσογειακές γεύσεις, συντροφιά με χαμόγελα και όμορφες στιγμές.

Περισσότερα από

Χρυσό φθινοπωρινό ριζότο με κολοκύθα και κάστανα

Καθώς οι πρώτες φθινοπωρινές νύχτες φέρνουν δροσιά και ζεστές μυρωδιές στην κουζίνα, αυτό το κρεμώδες ριζότο με κολοκύθα και κάστανα αγκαλιάζει τις αισθήσεις με γεύσεις που θυμίζουν χρυσά φύλλα και ζεστή θαλπωρή.

Το καλύτερο brunch το φτιάχνεις εσύ!

Δες εντός πώς θα φτιάξεις ομελέτα, τοστ αβοκάντο κι ένα υπέροχο smoothie.

Φιλαράκια: 10 συνταγές κατευθείαν από την σειρά που μπορείς να δοκιμάσεις

Από το cheesecake που κυνηγάει η Ρέιτσελ και ο Τσάντλερ μέχρι και τα (πολλά) σάντουιτς του Τζόι, η σειρά μας έχει χαρίσει ωραίες γευστικές στιγμές.

Σπιτικά tacos: Η Αμερικάνικη γεύση στο σπίτι σου

Τα tacos είναι από τα πιο νόστιμα και εύκολα φαγητά που μπορείς να ετοιμάσεις στο σπίτι, με λίγα υλικά και πολύ γεύση.

Ψήνεσαι για εύκολα γλυκά με κανέλα;

Δες εντός τις τρεις προτάσεις μας: ρολάκια, κουλουράκια και κέικ.

3 λαχταριστές τυρένιες συνταγές

Η απόλαυση είναι εγγυημένη όταν μπλέκονται στη συνταγή λαχταριστά λιωμένα τυριά.

Φτιάχνουμε cinnamon rolls με γλάσο βανίλιας

Τα cinnamon rolls είναι η τέλεια συντροφιά για το πρωινό ή το απογευματινό τσάι, γεμάτα ζεστή κανέλα και αρωματικό γλάσο.

3 ωραίες συνταγές με μελιτζάνες

Θρεπτική και γλυκιά, η μελιτζάνα απογειώνει τις προτάσεις που θα βρείτε εντός.

Γλυκά με δαμάσκηνα ίσον νόστιμη επιτυχία

Δοκίμασε το υπέροχο φρούτο σε τρεις συνταγές που θα βρεις εντός.

Σοκολατένιες μπουκιές με φυστικοβούτυρο: Το υγιεινό γλυκό χωρίς ψήσιμο

Ένα γρήγορο και υγιεινό γλυκάκι που θα σε χορτάσει με γεύση και ενέργεια.