
Το παστίτσιο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά φαγητά, συνδεδεμένο με τις Κυριακές, τις γιορτές και τα οικογενειακά τραπέζια. Αν όμως νηστεύεις, ακολουθείς φυτική διατροφή ή απλώς θέλεις μια πιο ελαφριά εκδοχή, αυτή η συνταγή για παστίτσιο με κιμά σόγιας είναι η τέλεια εναλλακτική. Ο κιμάς σόγιας απορροφά υπέροχα τα αρώματα της ντομάτας και των μπαχαρικών, δίνοντας ένα πλούσιο αποτέλεσμα που θυμίζει τον παραδοσιακό κιμά, ενώ η φυτική μπεσαμέλ προσθέτει τη βελούδινη υφή και τη "comfort” αίσθηση που όλοι αγαπάμε. Το αποτέλεσμα είναι ένα νηστίσιμο, θρεπτικό και άκρως απολαυστικό παστίτσιο, που κανείς δεν θα πιστέψει ότι είναι χωρίς κρέας!
Υλικά (για 6 μερίδες)
Για τα μακαρόνια:
-
500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο (ή μακαρόνια Νο 2)
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι
Για τον "κιμά” σόγιας:
-
150 γρ. κιμάς σόγιας (ξηρός)
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή 2 τριμμένες ώριμες ντομάτες
-
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
1/2 κ.γ. κανέλα
-
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
-
1 φύλλο δάφνης
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
Αλάτι & πιπέρι
Για τη "μπεσαμέλ" (χωρίς γάλα & βούτυρο):
-
1 λίτρο φυτικό ρόφημα (π.χ. σόγιας ή αμυγδάλου, χωρίς ζάχαρη)
-
80 γρ. αλεύρι
-
80 γρ. ελαιόλαδο
-
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
-
Αλάτι & πιπέρι
-
(Προαιρετικά: 2 κ.σ. διατροφική μαγιά για "τυρένια” γεύση)
Εκτέλεση
Προετοιμασία του κιμά σόγιας:
-
Βάζεις τον κιμά σόγιας σε μπολ με ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών και τον αφήνεις να μουλιάσει για 15-20 λεπτά.
-
Τον στραγγίζεις πολύ καλά (πιέζοντας ελαφρά).
-
Σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
-
Προσθέτεις το σκόρδο και τον κιμά σόγιας, ανακατεύοντας να πάρει χρώμα.
-
Ρίχνεις τον πελτέ, την ντομάτα, τα μπαχαρικά, το φύλλο δάφνης και τη ζάχαρη.
-
Σιγοβράζεις για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Μπεσαμέλ φυτική:
-
Σε κατσαρολάκι, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο.
-
Προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις για 1-2 λεπτά να γίνει ρου.
-
Ρίχνεις σταδιακά το φυτικό ρόφημα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μην σβολιάσει.
-
Μόλις πήξει, προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και (αν θέλεις) διατροφική μαγιά.
Συναρμολόγηση:
-
Βράζεις τα μακαρόνια al dente, τα στραγγίζεις και τα ανακατεύεις με λίγο ελαιόλαδο.
-
Σε πυρίμαχο ταψί, βάζεις τη μισή ποσότητα μακαρονιών.
-
Από πάνω απλώνεις τον κιμά σόγιας.
-
Καλύπτεις με την υπόλοιπη μακαρονάδα και μετά ρίχνεις τη μπεσαμέλ.
-
Αν θέλεις, πασπαλίζεις με λίγη διατροφική μαγιά ή ψίχουλα για "κρούστα”.
Ψήσιμο:
-
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
-
Άφησέ το να σταθεί 15 λεπτά πριν το κόψεις για να "δέσει”.