Υπάρχουν κάποιες πολύ σημαντικές και διαχρονικές διαμάχες γύρω από το θείο δώρο που ονομάζεται πίτσα. Είναι η ναπολιτάνικη η καλύτερη του πλανήτη; Γιατί κάποιοι δηλώνουν πιστοί οπαδοί της Detroit-style; Είναι νοστιμότερη κρύα, το επόμενο πρωί; Σχετικά με το τελευταίο λοιπόν, η επιστήμη παίρνει θέση και ναι, είναι αυτό που νομίζεις. Υπάρχουν λόγοι που η απόλαυση της πίτσας είναι μεγαλύτερη έπειτα από ένα δροσερό βράδυ στο ψυγείο ή στο τραπέζι της κουζίνας. Τότε που η μοτσαρέλα και η σάλτσα ντομάτας έχουν ηρεμήσει, χωρίς να καραδοκεί ο κίνδυνος εγκαυμάτων στον ουρανίσκο.
Η επιστήμη λοιπόν ταυτίζεται με όλους εκείνους που δεν έχουν κανέναν απολύτως δισταγμό να φάνε ένα ή περισσότερα κομμάτια αμέσως μόλις σηκωθούν από το κρεβάτι, νωρίς το πρωί. Ο Dr. Maureen Cooper, καθηγητής Χημείας των Τροφίμων στο σκωτσέζικο πανεπιστήμιο του Stirling, έπειτα από μία εμπειρική έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι η πίτσα είναι πιο νόστιμη κρύα και η αιτία είναι η σάλτσα της.
Σύμφωνα με τον Dr. Cooper, η ζυμαρένια βάση της πίτσας διαθέτει ίνες που παγιδεύουν νερό, που του απαγορεύουν να επεκταθεί στην επιφάνειά της και να την κάνουν πλαδαρή. Η σάλτσα ντομάτας από την πλευρά της βοηθά κάποιες ποσότητες νερού να ενωθούν με τα λιπαρά και τα έλαια των άλλων συστατικών μίας πίτσας. Λειτουργεί δηλαδή ως "φίλτρο" για το λίπος και τα έλαια του τυριού στην επιφάνεια και την ευρύτερη επαφή τους με το ζυμάρι. Κάτι που σταδιακά οδηγεί στην καλύτερη συντήρηση τόσο του τυριού όσο και των υπόλοιπων toppings αλλά και στην περαιτέρω ανάδειξη της γεύσης τους.
"Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει το λάδι και άλλα υγρά που μένουν στο πιάτο, όταν σερβίρεται μία πίτσα που μόλις βγήκε από το φούρνο. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό δεν έχει αναμειχθεί ακόμη με το λάδι ή αυτό έχει γίνει σε υπερβολικό βαθμό" έχει εξηγήσει απλοϊκά παλαιότερα ο Dr. Cooper σε δηλώσεις του στο BBC.
Το γεγονός δε, πως η κρύα πρωινή πίτσα της προηγούμενης ημέρας είναι ένα από τα καλύτερα αντίδοτα στο hangover καθιστά σχεδόν επιτακτική την κατανάλωσή της. Απολαύστε υπεύθυνα λοιπόν.