ΥΛΙΚΑ
2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
1 -2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και λεπτοκομμένες
½ φλιτζάνι τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού
1 - 2 κουταλιές σούπας ξύδι ρυζιού
Αλάτι - πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Τρυπάμε τη φλούδα τους με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τοποθετούμε σε ταψί ολόκληρες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 25 λεπτά γυρίζοντάς τις όταν χρειάζεται. Αφήνουμε να κρυώσουν. Πολτοποιούμε το σκόρδο με τα καρύδια, προσθέτοντας 1-2 κουταλιές σούπας από το λάδι στο blender ή στο multi. Αφαιρούμε το κοτσάνι της μελιτζάνας και κόβουμε στη μέση κάθετα. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι βγάζουμε την ψίχα, αποφεύγοντας όσο είναι δυνατόν τα σπόρια της. Προσθέτουμε σταδιακά τις μελιτζάνες στο blender. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα το χυμό λεμονιού, το ξύδι, το υπόλοιπο λάδι και πολτοποιούμε. Τελειώνουμε με αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας.