
Παραδοσιακά πιάτα με καλοκαιρινό «χρώμα» υπάρχουν σε αφθονία σε μια χώρα που βρέχεται από τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό ενώ, συγχρόνως, λατρεύει την ντομάτα, τις πιπεριές, το σκόρδο, τα ψάρια και τα θαλασσινά... Μπακαλιάρος, σαρδέλες, καλαμάρια, και άλλα πολλά, καταφθάνουν σε ποσότητες από τον τεράστιο αλιευτικό στόλο της Ισπανίας και μαγειρεύονται σε αμέτρητες παραλλαγές, ενώ συνδυάζονται ακόμα και με κρεατικά! Για γνήσια ισπανική γεύση θα αναζητήσουμε το πιμεντόν και το σαφράν. Οι πιπεριές, που έφερε ο Κολόμβος από τον Νέο Κόσμο, λατρεύτηκαν από τους Ισπανούς. Από αυτές βγαίνει η περίφημη πάπρικα πιμεντόν, γλυκιά, καυτερή, καπνιστή, που δίνει ιδιαίτερη γεύση στα πικάντικα πιάτα τους. Σάλτσες και τηγανητά ανήκουν επίσης στα αγαπημένα των Ισπανών. Από την τεράστια γαστρονομική παράδοση της Ισπανίας, που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή –ανάλογα με τις πρώτες ύλες και το ιστορικό παρελθόν–, διαλέξαμε γνήσιες συνταγές, με έντονες και χαρακτηριστικές γεύσεις, που μπορούν να σερβιριστούν και σαν tapas, τα γνωστά μικρά ισπανικά ορεκτικά...