υλικά
1 κ. σουπιές φρέσκιες
1/2 κ. ντομάτες στον τρίφτη ή ανάλογες από κουτί
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο, τριμμένες
1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε καλά τις σουπιές και αφαιρούμε προσεκτικά τα σακουλάκια με το μελάνι τους. Τα διαλύουμε σε ένα φλιτζάνι με μερικές κ.σ. χλιαρό νερό. Πάνω σε ξύλο κοπής κόβουμε τις σουπιές σε στενές λωρίδες, σαν ταλιατέλες και χωρίζουμε τα πλοκάμια ένα- ένα. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3'-4', μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τη σουπιά λίγη- λίγη, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μερικά λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τη δάφνη, το μελάνι, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε να σιγοβράσουν μισοσκεπασμένες, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να μαλακώσουν. Λίγο πριν αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά προσθέτουμε το μισό μαϊντανό, ενώ γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο τα πιάτα.