
Το ψάρι στο φούρνο γίνεται με πολλούς τρόπους, από τον πιο απλό μέχρι τον πιο σύνθετο. Ενα φρέσκο ψάρι στο χαρτί με λίγο ελαιόλαδο, σκόρδο και αρωματικά θα δώσει το μάξιμουμ της θαλασσινής γεύσης του. Το πλακί, πάλι, εμβληματικό πιάτο της παραδοσιακής μας κουζίνας, θα αναμείξει τη γεύση του ψαριού με τη γλύκα της μελωμένης ντομάτας, συχνά και της σταφίδας, και θα δώσει μια πεντανόστιμη σάλτσα. Στην Κρήτη το συνδυάζουν με λαχανικά, όπως οι μπάμιες, αλλά και γλιστρίδα! Το μαγείρεμα στο φούρνο είναι ένας τρόπος να φτουρήσει το ψάρι, που ως γνωστόν είναι "φρούτο", ώστε να γίνει "φαγητό", που θα ταΐσει όλη την οικογένεια. Ο συνδυασμός του με φρέσκα λαχανικά, μυρωδικά και καλό ελαιόλαδο, το μετατρέπει σε ένα θεϊκό πιάτο με αξεπέραστη γεύση. Η προσοχή πρέπει να δοθεί και εδώ στο ψήσιμο του ψαριού, που δεν πρέπει επ' ουδενί να στεγνώσει. Πατάτες και κρεμμύδια, εφ' όσον συμμετέχουν, πρέπει να έχουν μισοψηθεί από πριν, ιδιαίτερα όταν το ψάρι είναι μικρό. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πατάτες σαν στρώμα κάτω από το ψάρι, τις βάζετε στο φούρνο λίγη ώρα νωρίτερα, με ελαιόλαδο και μυρωδικά. Τα κρεμμύδια, πάλι, θα προλάβουν να μαλακώσουν και να βγάλουν τη γλύκα τους, αν τα έχετε σοτάρει ελαφρά με ελαιόλαδο πριν τα βάλετε με το ψάρι στο φούρνο και η ντομάτα θα προλάβει να συμπυκνώσει τους χυμούς της αν έχει μισοβράσει σε σάλτσα από πριν. Ολα τα ψάρια γίνονται στο φούρνο, αλλά τα αφρόψαρα, σαν τον κολιό, το σκουμπρί ή τη σαρδέλα, δίνουν άλλη γεύση στη σάλτσα εξαιτίας των λιπαρών τους. Τέλος, το ψάρι φέτα στο φούρνο είναι μια εύκολη, γευστική και αξιοπρεπής λύση για ένα τραπέζι με βάση το ψάρι.