
Όταν λες «ιταλική κουζίνα», υπάρχουν κάποια φαγητά που σου έρχονται κατευθείαν στο νου. Αν δεν είναι η πίτσα κι η καρμπονάρα, σίγουρα θα σκεφτείς ταλιάτα, ριζότο αλά μιλανέζε, τιραμισού ή πανακότα. Και το κοινό στοιχείο όλων αυτών των συνταγών, που προέρχονται από κάθε άκρη της «μπότας» είναι η απλότητα στην παρασκευή τους και η υπέροχη, κατανοητή τους γεύση, που σε κάνει να νιώθεις οικεία όταν τις γεύεσαι, ακόμα κι αν δεν είσαι Ιταλός ή δεν έχεις ιταλίδα νόνα. Είναι τα λίγα, αλλά πρώτης ποιότητας υλικά τους, που κάνουν τη διαφορά. Τα εξαιρετικά τυριά, το αρωματικό ελαιόλαδο, το καλής ποιότητας ειδικό ρύζι, τα ζυμαρικά που βράζουν πάντα al dente, η μυρωδιά του ζεστού σκόρδου, το άρωμα του βασιλικού ή της ρίγανης που ανακατεύεται με μια ζεστή σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Αυτή είναι η ιταλική απλότητα στο φαγητό, που συνιστά μαγειρική κομψότητα.