Κρύο, καιρός για φασολάδες! Τα φασόλια υπάρχουν στις παραδοσιακές συνταγές πολλών χωρών της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής, απ' όπου και κατάγονται. Στην Ελλάδα η κλασική φασολάδα ήταν κάποτε το κατ' εξοχήν καθημερινό χειμωνιάτικο πιάτο ενώ σήμερα συνηθίζεται λιγότερο αλλά εκτιμάται μάλλον περισσότερο. Οι φασολάδες είναι εύκολο και υγιεινό πιάτο, καθώς περιέχουν όσπρια, φρέσκα λαχανικά και ελαιόλαδο. Η μόνη ας πούμε δυσκολία είναι ότι τα φασόλια πρέπει να έχουν μουλιάσει σε νερό όλη τη νύχτα. Η φρεσκάδα και η ποιότητα του οσπρίου καθορίζουν όχι μόνο τη γεύση αλλά και το πόσο γρήγορα θα βράσει. Επιλέξτε φασόλια με ονομασία προέλευσης και όνομα παραγωγού. Οι συνταγές που σας δίνουμε έχουν πρωτοτυπίες σε σχέση με την κλασική ελληνική χωρίς να ξεφεύγουν πολύ από τις γεύσεις που γνωρίζουμε. Η συνοδεία της φασολάδας πρέπει να είναι αλμυρή και με οξύτητα: ελιές, παστά ψάρια, τυρί φέτα είναι κλασική συνοδεία.