Υλικά
Υλικά για 6 άτομα
2 1/2 φλ.τσ. λευκά φασόλια (μικρά) μουσκεμένα σε νερό αποβραδίς
400 γρ. τοματίνια βελανίδια
1 φλ.τσ. farro ή κοινό σιτάρι (στα καταστήματα βιολογικών)
1 μεγάλο κρεμμύδι σε κυβάκια
2 καρότα σε φετάκια
1/2 φλ.τσ. σέλερι σε φετάκια
3 σκ.σκόρδο καθαρισμένες
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
1/2 φλ.τσ. ε.π.ελαιόλαδο (ή περισσότερο)
6 φλ.τσ. ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
τριμμένη στο χοντρό τρίφτη παρμεζάνα, για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και μαραίνουμε το κρεμμύδι για 3' Προσθέτουμε όλα τα άλλα λαχανικά (εκτός από τα τοματίνια) και σωτάρουμε ανακατεύοντας για 7'-8'.
Στραγγίζουμε τα μουσκεμένα φασόλια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, σκεπάζοντας με τον ζωμό και αφήνουμε να βράσουν.
Εν τω μεταξύ, "σπάμε" τα τοματίνια πιέζοντας με ένα κουτάλι και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το δεντρολίβανο.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια, περίπου 1 1/2 ώρα.
Προς το τέλος, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε το σιτάρι σκεπάζοντάς το με νερό, σε μικρή κατσαρόλα, για 25' περίπου.
Στο σημείο αυτό, αν θέλουμε, αφήνουμε τη σούπα να γίνει χλιαρή και την περνάμε στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε κατόπιν το βρασμένο φάρρο και σερβίρουμε με λίγο ωμό αγουρέλαιο και τριμμένη παρμεζάνα.