Follow us

Κριθάρι, βρώμη και φαγόπυρο στο πιάτο

Κριθάρι, βρώμη και φαγόπυρο στο πιάτο

Πολύ λίγα από τα πάμπολλα δημητριακά που υπάρχουν χρησιμοποιούμε στο καθημερινό μας τραπέζι. Δεν είναι καταστροφή, αλλά αν τα βάζαμε στην ατζέντα, θα προσθέταμε μια ολόκληρη σειρά από απροσδόκητες γευστικές εμπειρίες και σημαντικές διατροφικές ωφέλειες. Εκτός από το ρύζι, λοιπόν, που έχει την πρωτοκαθεδρία σχεδόν παντού, και τη βρώμη (που την ξέρουμε κυρίως με το εμπορικό όνομα «κουάκερ» που έδωσε στις νιφάδες βρώμης η αμερικάνικη εταιρία που πρωτοέβγαλε το προϊόν με αυτήν τη μορφή στην αγορά), όλα τα άλλα δημητριακά και ψευτοδημητριακά -διότι υπάρχουν και τέτοια- είναι σχεδόν ανύπαρκτα στα πιάτα μας: το σιτάρι, το αποφλοιωμένο κριθάρι (πισάνη, το ζητάμε ως «κριθάρι περλέ»), το φαγόπυρο (μαυροσίταρο), η σίκαλη, τα αρχαία δημητριακά –πρόγονοι του σημερινού σιταριού, όπως το καμούτ, το φάρο, το ντίνκελ. Όλα αυτά και πολλά ακόμα, όπως τα "ψευτοδημητριακά" κινόα και αμάρανθος, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στη θέση του ρυζιού για να φτιάξουμε φαγητά ή γλυκά με απίθανη γεύση και διατροφική υπεροχή. Οι συνταγές που σας δίνουμε εδώ είναι ένα ελάχιστο δείγμα του πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια από αυτά τα άλλα δημητριακά στην καθημερινή μας μαγειρική. Για μια εμπεριστατωμένη εικόνα, ρίξτε μια ματιά στο θέμα του athinorama umami «Κινόα, αμάρανθος και φαγόπυρο, τα ψευτο-δημητριακά» της Θάλειας Τσιχλάκη.

Επίσης...

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;