Υλικά
1 φλ. φαγόπυροΥλικά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. ψιλοκομμένη ντομάτα
5 φλ. ψιλοκομμένα ή τριμμένα στο χοντρό τρίφτη καρότα
½ φλ. ε. π. ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
Για τη γαρνιτούρα: 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος, 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού και γιαούρτι ή σμετάνα (ρώσικη ξινή κρέμα), αν θέλουμε.
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά περίπου 5 -6 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε νερό (4 δάχτυλα πάνω από την επιφάνειά τους) και το φαγόπυρο.
Αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μισή ώρα μέχρι να χυλώσει η σούπα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και το ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρουμε αν θέλουμε με λίγο γιαούρτι ή με σμετάνα (ρώσικη ξινή κρέμα).
Α.Τ.