Όταν μιλάμε για σαλάτες, συνήθως σκεφτόμαστε μια πρασινάδα σαν βάση και μετά ο,τιδήποτε άλλο φυτρώνει, περπατάει, πετάει ή κολυμπάει επάνω στη γη, συν μια σαλτσούλα λιγότερο ή περισσότερο πολύπλοκη. Οι συνταγές που προτείνουμε εδώ δεν ακολουθούν αυτή τη λογική, αλλά μάλλον τη λογική της salsa. Η salsa είναι ένα συνοδευτικό κυρίως φαγητών αλλά και ορεκτικών λατινοαμερικάνικης προέλευσης, που συνδυάζει φρούτα και λαχανικά, ωμά ή μαγειρεμένα, όλα ψιλοκομμένα συν αρωματικά βότανα και μπαχαρικά με dressing χωρίς κάποια λιπαρή ουσία, αλλά κυρίως λάιμ ίσως και chili oil, αφήνοντας, έτσι, τα υλικά να πρωταγωνιστούν με τα πρωτογενή αρώματα και τις γεύσεις τους. Θα μπορούμε να πούμε ότι η salsa είναι κάτι ανάμεσα σε σάλτσα και dressing, αφού μπορεί να σερβιριστεί επάνω ή δίπλα σε ψητό ψάρι ή κρέας, σε αβγά ή να συμμετέχει στη γέμιση των τάκος, των τορτίγιας κλπ. Ο τρόπος που συνθέτουμε τις σαλάτες σε αυτό το άρθρο, αντλώντας έμπνευση από τις salsa και τα εκπληκτική ποικιλία των ελληνικών φρούτων και λαχανικών, βάζει στο παιχνίδι το ελαιόλαδο ή το γιαούρτι ως συστατικό των dressing, ενώ κόβουμε σε μέγεθος μπουκιάς τα τρόφιμα, ώστε να έχουν τη μορφή και τη θέση μιας σαλάτας, ακόμα και ως αυτόνομο πιάτο. Εξαίρεση, η ινδική σαλάτα με τον τριμμένο ανανά και το καρότο, που την περιλαμβάνουμε διότι είναι αφενός πολύ πρωτότυπη και γευστική και αφετέρου διότι είναι μια πρωτοτυπία ο ανανάς τριμμένος στον τρίφτη…