Κατά παράδοση, στο επίκεντρο βρίσκεται το κρέας, κυρίως κατσίκι, με καταβολές από το Αιγαίο, αφού τα ντόπια ερίφια είναι ιδιαίτερα νόστιμα, καθώς κομμάτι της διατροφής τους είναι και το αλάτι που πασπαλίζει τα βοσκοτόπια τους. Αυτό που έχει βαρύνουσα σημασία, όμως, σε μια τόσο μεγάλη γιορτή και με τόσους πολλούς εορτάζοντες σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι να βρεθεί στο επίκεντρο ένα πιάτο λουσάτο, πλούσιο, που να σηκώνει κρασί και να κρατάει την παρέα γύρω από το τραπέζι. Με αυτές τις προδιαγραφές κατά νου, επιλέγουμε για το Δεκαπενταύγουστο δυνατές συνταγές με μοσχάρι και χοιρινό στην κατσαρόλα από διάφορες τοπικές κουζίνες της χώρας, με ωραίες σάλτσες που συνοδεύουν μακαρόνια ή πατάτες και που μπορεί να ταΐσει κόσμο κάθε ηλικίας και γούστου. Αν δεν μπορούμε να διανοηθούμε Δεκαπενταύγουστο χωρίς κατσίκι ή αρνί, εδώ και εδώ υπάρχουν εξαιρετικές συνταγές με κατσίκι ή αρνί για το δεκαπενταυγουστιάτικο τραπέζι μας.