
Ήδη από τον Ιούλιο και μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, τα σκουμπριά και οι κολιοί βρίσκονται στα καλύτερά τους: αφού είχαν μείνει νηστικά για να γεννήσουν τέλος άνοιξης -αρχή καλοκαιριού, με το που ξεμπέρδεψαν με το καθήκον ν' αφήσουν απογόνους, έχουν ανέβει στον αφρό, μασουλάνε σαν τρελά, έχουν αποθηκεύσει λίπος και, γενικά, είναι σε καλό δρόμο για σχάρα, ταψί και γκριλ. Αν και "περί ορέξεως ουδέν σχόλιο", θα λέγαμε ότι το σκουμπρί (Scomber scombrus) είναι πιο νόστιμο από τον κολιό (Scomber colias). Το κρέας του είναι πιο ζουμερό και πιο αρωματικό και όταν μαγειρεύεται μένει πιο τρυφερό από το κρέας του κολιού. Αυτό που δεν αμφισβητείται και για τα δύο πρωτοξάδελφα, είναι η σημαντική διατροφική τους αξία. Περιέχουν μια σκανδαλωδώς μεγάλη ποσότητα από τα διάσημα και ωφελιμότατα ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D (που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου) αλλά και βιταμίνη Α και Β12 και πολλά ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως φωσφόρο, μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρο, ιώδιο. Στα συν τούτων των εποχικών ψαριών είναι και η τιμή τους (από τις πιο χαμηλές ψαροτιμές της αγοράς) και τα χορταστικά κομμάτια που δίνουν, αφού έχουν σχετικά λίγα κόκαλα. Περνώντας στη μαγειρική τους χρήση, τόσο τα σκουμπριά όσο και οι κολιοί, ωφελούνται πολύ από τη σχάρα και το γκριλ λόγω του λίπους τους ενώ το τηγάνι, ακριβώς λόγω της λιπαρότητάς τους δεν είναι και το δυνατό τους σημείο. Στο ταψί, πάλι, τα πάνε μια χαρά και σηκώνουν θαυμάσια το λεμόνι, το ξύδι, τα καυτερά αλλά και τη ντομάτα, τις πιπεριές, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, κλπ. Πάντως, ο πιο απλός τρόπος για να εκτιμήσουμε τη σάρκα τους είναι τα ψήσουμε (στα κάρβουνα, σε ταψί επάνω σε λαδόκολλα, στο γκριλ) αλειμμένα με ελάχιστο ελαιόλαδο ή με αλατόνερο, να τα ξεπετσιάσουμε, να τα ξεκοκαλίσουμε και να τα σερβίρουμε με λίγο ωμό ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή σκόρδο, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φρέσκο κόλιανδρο ή ξερή ρίγανη και λίγο λεμόνι ή λίγο ξύδι μαζί με ελαιόλαδο. Διατηρούνται στο ψυγείο 2 -3 μέρες και είναι φοβερός μεζές για τσίπουρο και εξαιρετική συντροφιά για βραστά χόρτα, λαδερά και όσπρια. Οι συνταγές που σας προτείνουμε δείχνουν προτίμηση στο σκουμπρί, αλλά βεβαίως γίνονται το ίδιο καλές και με κολιό. Περισσότερες πληροφορίες για τους κολιούς και τα σκουμπριά αλλά και συνταγές θα βρείτε εδώ.