Κατά την κλασική και σοφή περιγραφή, ο κολιός βρίσκεται στα καλύτερά του τον Αύγουστο. Δεν είναι όμως μόνο ο κολιός, είναι και πολλά άλλα ψαράκια που διαπρέπουν αυτήν την εποχή και που είναι ό, τι πρέπει για μαγείρεμα στον φούρνο, που είναι και ο πιο εύκολος και ξεκούραστος τρόπος μαγειρέματος: σαφρίδια, και μάλιστα τα άσπρα σαφρίδια, που έχουν πολύ και αφράτο κρέας, τα κοκκάλια, οι τσιπούρες, οι σαρδέλες, τα τονάκια, τα σκουμπριά, οι ζαργάνες, οι παλαμίδες, τα ρίκια. Όλα είναι παχιά ψάρια, που σηκώνουν μια χαρά τη δύναμη του φούρνου, ταιριάζουν με τη ντομάτα και έχουν και αρκετά προσιτή τιμή. Εδώ, σας δίνουμε μια μίνι σειρά από συνταγές για την αξιοποίησή τους, καθώς και την αδίκως ξεχασμένη συνταγή «ψάρι αλά σπετσιώτα». Την απολύτως κλασική συνταγή «ψάρι πλακί» θα την βρείτε εδώ και μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε ψάρι φέτα ή φιλέτο –σκεφθείτε και την επίσης ξεχασμένη παλαμίδα ή το ρίκι. Έχουν εξαιρετική γεύση μαγειρεμένα με αυτόν τον τρόπο.