Υλικά
1 τονάκι 1300 γρ. κομμένο σε φέτες Υλικά
500 γρ. πατάτες
Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι και 2 πορτοκάλια
κ.γ. ρίγανη ξερή
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.σ. κύμινο τριμμένο
½ + 1/3 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τον τόνο, αφαιρούμε το κεφάλι και τον κόβουμε σε φέτες 1,2 εκ.
Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό και ½ φλ.
ξύδι και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βγάζουμε από το ψυγείο και ξεπλένουμε καλά να μην υπάρχει καθόλου αίμα.
Αλατίζουμε, βάζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Πλένουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κύβους πλευράς 2 εκ.
Τις βάζουμε σε λεκάνη, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με το μισό ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού και το ½ φλ.
ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τη μισή ρίγανη το μισό κύμινο και το μισό σκόρδο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μείνουν όσο προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.
Βγάζουμε τον τόνο από το ψυγείο, χαράζουμε το δέρμα κάθε φέτας σε 4 μεριές να μην μαζέψει και αραδιάζουμε τις φέτες σε ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.
Βάζουμε γύρω τις πατάτες.
Ανακατεύουμε σε μπολ το 1/3 φλ. ελαιόλαδο και την υπόλοιπη ρίγανη, το σκόρδο, το κύμινο, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού και περιχύνουμε το ψάρι. Ψήνουμε για 30 λεπτά γυρίζοντας το ψάρι και τις πατάτες μια φορά.
Σερβίρουμε αμέσως.
Α.Τ.