Follow us

Τονάκι στο φούρνο με πατάτες, λεμόνι, πορτοκάλι, σκόρδο και κύμινο

Τονάκι στο φούρνο με πατάτες, λεμόνι, πορτοκάλι, σκόρδο και κύμινο

Υλικά

Υλικά

1 τονάκι 1300 γρ. κομμένο σε φέτες

500 γρ. πατάτες

Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι και 2 πορτοκάλια 

κ.γ. ρίγανη ξερή

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κ.σ. κύμινο τριμμένο

 ½ + 1/3 φλ. ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τον τόνο, αφαιρούμε το κεφάλι και τον κόβουμε σε φέτες 1,2 εκ.

Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό και ½ φλ.

ξύδι και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βγάζουμε από το ψυγείο και ξεπλένουμε καλά να μην υπάρχει καθόλου αίμα.

Αλατίζουμε, βάζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Πλένουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κύβους πλευράς 2 εκ.

Τις βάζουμε σε λεκάνη, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με το μισό ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού και το ½ φλ.

ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τη μισή ρίγανη το μισό κύμινο και το μισό σκόρδο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μείνουν όσο προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.

Βγάζουμε τον τόνο από το ψυγείο, χαράζουμε το δέρμα κάθε φέτας σε 4 μεριές να μην μαζέψει και αραδιάζουμε τις φέτες σε ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.

Βάζουμε γύρω τις πατάτες.

Ανακατεύουμε σε μπολ το 1/3 φλ. ελαιόλαδο και την υπόλοιπη ρίγανη, το σκόρδο, το κύμινο, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού και περιχύνουμε το ψάρι. Ψήνουμε για 30 λεπτά γυρίζοντας το ψάρι και τις πατάτες μια φορά.

Σερβίρουμε αμέσως.

Α.Τ.

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.