Υλικά
4 μεγάλα φρέσκα σκουμπριά 250 γρ. το καθένα
1200 γρ. ώριμες σφιχτές ντομάτες
1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
¾ φλ. ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλλας
5 κόκκοι μαυροπίπερο
1 δαφνόφυλλο
Αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια. Πετάμε το κεφάλι, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε καλά και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από τη χοντρή μεριά του τρίφτη. Τις βάζουμε σε ταψί μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, την κανέλλα, το δαφνόφυλλο και το πιπέρι. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ταψί και αφήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160ο C για 30 λεπτά μέχρι να χάσει τα περισσότερα από τα υγρά της. Βάζουμε επάνω τα ψάρια, προσθέτουμε και ψήνουμε άλλη μισή ώρα –αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό. Τα ψάρια είναι έτοιμα όταν ξεχωρίζει εύκολα η σάρκα από το κόκαλο με ένα μαχαίρι που θα βάλουμε στα πλευρά του ψαριού.
A.T.