Το γεμιστό ρολό από το στήθος του κοτόπουλου ή από το στήθος της γαλοπούλας είναι ένα εντυπωσιακό έδεσμα, που “σηκώνει” οποιαδήποτε γαρνιτούρα, αν το θέλουμε για κύριο πιάτο ή μπορεί να σερβιρισθεί μόνο του, αν είναι ένα από τα πιάτα που θα φτιάξουμε για μπουφέ. Ίσως να φανεί περίεργο που προτείνω το στήθος της γαλοπούλας, έχει όμως άφθονο και “κρουστό” κρέας, που μπορεί να δεχτεί ένα καλό μαρινάρισμα για να αποκτήσει γεύση και μπορεί να ταΐσει πολλούς ανθρώπους.
Όσον αφορά τη γέμιση, δεν υπάρχει υλικό που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Από τους κλασικούς και καθημερινούς συνδυασμούς -τυρί και αλλαντικά, ελιές, κάππαρη και λιαστή ντομάτα, ψητά λαχανικά, κιμάς από λουκάνικα, διάφορες αλοιφές, μανιτάρια-, μέχρι τα πιο επιτηδευμένα υλικά, όπως το φουαγκρά και οι γαρίδες για παράδειγμα, βρίσκουν τη θέση τους στα ρολά από κοτόπουλο και γαλοπούλα.
Ο καλύτερος και πιο βολικός τρόπος για να μαγειρέψουμε ένα ρολό είναι να το τυλίξουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο σαν καραμέλα και να το ψήσουμε στον φούρνο. Δεν χρειάζεται επιτήρηση και δεν μένουν σκεύη για πλύσιμο. Ο άλλος τρόπος είναι μια χαμηλή και πλατιά κατσαρόλα (“καθιστή”). Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο ή λιώνουμε λίγο βούτυρο, το ροδίζουμε γύρω-γύρω, το σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να τρυπιέται, όπως είναι ή προσθέτοντας και λίγη ντομάτα ή λίγη κρέμα γάλακτος. Αυτός ο τρόπος μας διασφαλίζει ταυτοχρόνως και μια καλή σάλτσα για να συνοδεύσουμε την όποια γαρνιτούρα επιλέξουμε.
Updated: 03/11/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 19/05/18