Υλικά
1 κιλό σκάροι μεγάλοι
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο
¼ φλυτζάνι ξύδι
4-5 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
Χυμός από μισό λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ξύνουμε τους σκάρους και κάτω από το δεξί πτερύγιο που υπάρχει η χολή κάνουμε μια μικρή τομή και αφαιρούμε προσεκτικά τη χολή, αφήνοντας τα υπόλοιπα εντόσθια, που είναι νόστιμα.* Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο, έπειτα την ντομάτα και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει λίγο. Προσθέτουμε τους σκάρους, αλάτι, πιπέρι, ξύδι και λεμόνι και τους μαγειρεύουμε περίπου 10 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστούς.
*Στους σκάρους δεν αφαιρούμε τα σπλάχνα αν έχουν αλιευθεί το πρωί που είναι νηστικοί, για να είναι καθαροί.
**Συνταγή Καρπάθου της Άντζελας Παπαβασιλείου.