Μέρες γιορτής, μέρες για καλέσματα και για πάρτι. Για ποτά και finger food. Άλλο ορεκτικά και άλλο finger food; Δεν θα το έλεγα. Ίδια εδέσματα, άλλη λειτουργία. Τα ορεκτικά προηγούνται του κυρίως φαγητού, το finger food είναι το φαγητό -στόχος.
Η αλλαγή στα γαστρονομικά ήθη έφερε τη μετεξέλιξη των ορεκτικών σε finger food, ήτοι σε μεζέδες -μια άλλη παρόμοια κατηγορία μικροεδεσμάτων-, που δεν χρειάζονται μαχαιροπήρουνο για να τα φάμε. Για την ακρίβεια, όπως το λέει και το όνομά τους είναι φαγητό που τρώγεται με με το χέρι, με τα δάχτυλα. Από τα τυροπιτάκια, τα λουκανικοπιτάκια και τα μπατόν σαλέ, που συνόδευαν παλιά τα ποτά, περάσαμε σιγά-σιγά στα καναπέ με ψωμί σίκαλης και σολομό, κάναμε μια βόλτα (ή καλύτερα μια αρμένικη βίζιτα) στο σούσι, ζήσαμε για τα στραβά κουτάλια με τα αλμυρά ζελεδάκια και τα χτένια, λατρέψαμε tapas, ανακαλύψαμε τα μίνι σουβλάκια και έπεται συνέχεια.
Δεν είμαι σίγουρη τι είναι στη μόδα τώρα. Θα έλεγα μάλλον κάτι με ελληνικά delicatessen, τυριά τοπικά, αλλαντικά τοπικά, dips από μικρούς παραγωγούς, ελιές καρυκευμένες, αρτοσκευάσματα με άποψη. Εν πάση περιπτώσει, τους φίλους μας θα τους καλέσουμε στο σπίτι μας και ό,τι θέλουμε θα τους προσφέρουμε. Εμείς σας δίνουμε κάποιες ιδέες νόστιμες και μάλλον απλές. Εσείς, μπορείτε να προσθέσετε ό,τι ακόμα θέλετε.
Updated: 09/12/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 14/12/18