Follow us

Gastro-σεργιάνι στα Γιάννενα και την Ήπειρο

Το φθινόπωρο, ένας από τους πιο ρομαντικούς city break προορισμούς της χώρας φορά τα πιο νόστιμά του και γίνεται η βάση μας για βόλτες καλοφαγίας στην Ήπειρο: την Περιφέρεια που αρίστευσε στις αξιολογήσεις των επισκεπτών της χώρας την περασμένη σεζόν.

Gastro-σεργιάνι στα Γιάννενα και την Ήπειρο

Επιβλητικά βουνά, παραδοσιακά χωριά, ποτάμια, λίμνες και εθνικοί δρυμοί συνθέτουν το προφίλ της Ηπείρου, μιας περιφέρειας ταυτισμένης με το φυσικό της τοπίο, αλλά και τη βαθιά της πολιτισμική και γαστρονομική παράδοση. Από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης μέχρι τα ιστορικά χωριά του Σουλίου κι από το Ζαγόρι με τους ατμοσφαιρικούς ξενώνες – ναυαρχίδες του χειμερινού τουρισμού της χώρας, μέχρι την Άρτα, με το πολυτραγουδισμένο της γεφύρι και τα όμορφα ορεινά χωριά αλλά και τα Ιωάννινα, σημείο αναφοράς της περιφέρειας, η Ήπειρος έχει κάτι για τον καθένα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι ο συνολικός δείκτης ικανοποίησης των επισκεπτών της περιφέρειας άγγιξε το 90% για το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Φέτος, στην κατηγορία της τοποθεσίας η Ήπειρος κέρδισε τις περισσότερες θετικές ψήφους από όλες τις περιφέρειες της χώρας, φτάνοντας το εντυπωσιακό ποσοστό του 95%, ενώ πρώτευσε και στην κατηγορία δωματίου (94% στον δείκτη ικανοποίησης), αλλά και στο κριτήριο της εξυπηρέτησης (95.8%), με τον δείκτη ικανοποίησης να αγγίζει το 91% στο κριτήριο της σχέσης ποιότητας – τιμής.

Αν συνδυάσουμε αυτές τις κορυφαίες επιδόσεις με την βαθιά γευστική παράδοση της Ηπείρου σε πίτες, μαγειρέματα και σιροπιάσματα, αλλά και στα εξαιρετικής ποιότητας κρέατα και γαλακτοκομικά, είναι ξεκάθαρο ότι η πατρίδα του Νικόλαου Σκουφά και του Αθανάσιου Τσακάλωφ είναι ο απόλυτος προορισμός για τα φθινοπωρινά μας γαστρονομικά σεργιάνια.

Με βάση μας τα Γιάννενα

Gastro-σεργιάνι στα Γιάννενα και την Ήπειρο
© Y Skoulas

Η καστροπολιτεία τους μοιάζει με ζωντανή καρτ ποστάλ και η λίμνη τους αποτελεί ένα από τα πιο ρομαντικά σκηνικά της χώρας, όμως αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι που τα Γιάννενα μένουν σταθερά στις υψηλές θέσεις των επιλογών μας για city break αποδράσεις με φθινοπωρινό χρώμα. Αυτήν την εποχή, οι βόλτες ανάμεσα σε στενάκια και σπίτια βγαλμένα από μια άλλη εποχή, συμπληρώνονται από το βουητό ζωντάνιας που δίνουν σε τσιπουράδικα, ταβέρνες, ψησταριές κι εστιατόρια οι φοιτητές που επιστρέφουν στις επάλξεις τους, επαναφέροντας τόσο την σύγχρονη, όσο και την παραδοσιακή πλευρά της πόλης σε ρυθμό άκρως νεανικό.

Πάρτε για παράδειγμα τη φρεσκάδα που αποπνέει, ακριβώς έξω από τα τείχη του κάστρου, το «Μαγαζάκι που Λέγαμε» (Εθνικής Αντιστάσεως 44, 2651033106): ένα κουκλίστικο στέκι με μεράκι και όρεξη στα βασικά του υλικά, αλλά και τα ράφια του γεμάτα λιχουδιές όπως η χειροποίητη πικάντικη μαρμελάδα από μωβ λάχανο. Κλασικά φαβορί της ελληνικής κουζίνας πρωταγωνιστούν στο μενού συνοδεία φίνων αποσταγμάτων και επιλεγμένων κρασιών, ενώ στο τραπέζι πλασάρονται προτάσεις που καλύπτουν όλο το εύρος από κρητικό ντάκο εμπλουτισμένο με κρέμα κατσικίσιου τυριού, μέχρι το παραδοσιακό γιαννιώτικο Τρίμμα, με αρνίσια συκωταριά στη γάστρα, μυριστικά και τριμμένη φέτα.

© Y Skoulas

Στα ενδότερα της πόλης, στη δροσερή, φωτεινή του σάλα, ο «Γιάννος» (Δωδώνης 31, 2651 181077) σερβίρει φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά, από τους πάγκους που βρίσκονται στον ακριβώς δίπλα χώρα και διατίθενται για το σπίτι και για επιτόπια κατανάλωση εξίσου. Πιάτα όπως η πέστροφα με πορτσίνι, ή το φιλέτο τσιπούρας με τηγανητή μελιτζάνα είναι στα καθημερινά best sellers, ενώ τα λινγκουίνι με καλαμάρι, ντομάτα και βασιλικό, ή το ριζότο γαρίδας με μελάνι σουπιάς ανεβάζουν γευστικές στροφές όταν συνοδεύονται με επιλογές από τη μεγάλη λίστα αποσταγμάτων και κρασιών του ελληνικού αμπελώνα.

Τα θέλγητρα της ηπειρώτικης κρεατοφαγίας ξεδιπλώνει σε τραπεζάκια σχεδόν πάνω στη λίμνη ο «Χρύσανθος» απέναντι από το νησάκι των Ιωαννίνων, με παϊδάκια, πρόβατο και μοσχαροκεφαλή, αλλά και πολύ καλά νεφρά όταν υπάρχουν, να πρωταγωνιστούν στις επιλογές, ενώ σε πιο κομψά μονοπάτια κινείται, το all day bar-resto «Omilos», όπου οι τοπικές γαστρονομικές γραμμές συναντούν μεσογειακές γεύσεις με easy going διάθεση στην άλλη πλευρά της λίμνης, με την οποία ο άνετος, μοντέρνος χώρος φλερτάρει ανοιχτά.

«Χρύσανθος»

Τα κάρβουνα και οι σούβλες έχουν την τιμητική τους στη «Μετσοβίτικη Φωλιά» (Αβέρωφ 101, 2651 022033) με παρεΐστικη ατμόσφαιρα, γρήγορο σέρβις και ατόφιες παραδοσιακές γεύσεις στα κρέατα και τα μεζεδάκια, ενώ οι λιτές, ντιζαϊνάτες γραμμές του φρέσκιας αισθητικής ψητοπωλείου «Ακρόπολη» (Ναπολέωντος Ζέρβα 70, 2651066109) δεν είναι ο μόνος λόγος να φτάσεις ως το «άκρο της πόλης», για ένα στέκι που τυλίγει στις πιτούλες του μερικά από τα νοστιμότερα, πιο ζουμερά σουβλάκια των Ιωαννίνων από το 1982.

Στα πέριξ της πόλης, τη βόλτα ως την Αγία Ελεούσα αξίζει η κουζίνα της «Γάστρας» με τοπικά γιαπράκια, γαρδούμπα αλλά και γίγαντες με λεμονάτα χόρτα να σκορπούν μοσχοβολιές, ενώ το αρνί και το κατσίκι στη γάστρα λιώνουν στο στόμα αποκαλύπτοντας όλη την πολυεπίπεδη γεύση της περιοχής.

«Hotel Du Lac»

Ξενοδοχειακά, η πόλη επιφυλάσσει εκπλήξεις: το «Hotel Du Lac» είναι το πρώτο leisure ξενοδοχείο εντός Ιωαννίνων, με την προνομιακή του θέση επάνω στον παραλίμνιο να εμπλουτίζεται με τον σύγχρονο αέρα της πρόσφατης ριζικής ανακαίνισης, ενώ το a la carte εστιατόριο «Du Sel» προτείνει φινετσάτες εκδοχές τοπικών γεύσεων όπως το Ηπειρώτικο μανούρι με μαριναρισμένα σύκα, ή η πέστροφα με καβουρδισμένα αμύγδαλα. Στο πευκόφυτο περιβάλλον του λόφου της Αγίας Τριάδας, η ατμοσφαιρική «Φρόντζου Πολιτεία» είναι ένα πλήρως αναστηλωμένο συγκρότημα παλιάς ηπειρώτικης αρχοντιάς, με άνετα δωμάτια και εντυπωσιακή θέα στη λίμνη και την πόλη των Ιωαννίνων, την οποία εκμεταλλεύεται και η σάλα του εστιατορίου αναδεικνύοντας τα ποιοτικά προϊόντα της περιοχής, αλλά και το κομψό «Lofos» cocktail bar. Στην ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης μας βυθίζει το «Its Kale» μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων, με το ανάλαφρο country ύφος στα δωμάτια, αλλά και τις ποικιλίες μεζέδων και τσίπουρων στο μενού του.

Ορεινές διαδρομές στα Ζαγοροχώρια

Τα 46 ορεινά πετρόκτιστα χωριά στα βόρεια των Ιωαννίνων, ανάμεσα στο Μιτσικέλι και στην Τύμφη (ή Γκαμήλα), με φόντο την επιβλητική χαράδρα του Βίκου, έχουν προσωπικότητα, πλούσια ιστορία, πολιτισμό, ιδιαίτερα καλοδιατηρημένη αρχιτεκτονική, μοναδικό φυσικό τοπίο και ανθρώπους που δεν τα αφήνουν να μείνουν στάσιμα ούτε στιγμή, δημιουργώντας συνεχώς αφορμές για να τα επισκεφθούμε.

Στη Βίτσα, ο Σάκης και η Βάσω σερβίρουν αρνάκι με σπανάκι και γιαούρτι, γίγαντες με χόρτα, πίτες και κυνήγι, αλλά κι ένα σωρό τοπικές λιχουδιές στο στέκι τους «Στα Ριζά», ενώ στο ίδιο χωριό το «Κανέλλα και Γαρύφαλλο» υπογραμμίζει τη φήμη της περιοχής για πεντανόστιμα μανιτάρια, άγρια και μη – μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε τον κόκορα με σαφράν, μανιτάρια, κόλιανδρο και πορτοκάλι. Στο Μεγάλο Πάπιγκο, ο «Ιωαννίδης» είναι εγγύηση στα ψητά, τα οποία συνοδεύει με δυνατή χορτόπιτα, ενώ στο Μονοδέντρι η «Πίτα της Κικίτσας» ειδικεύεται στη διάσημη αλευρόπιτα (τοπική τυρόπιτα), αλλά και σούβλες με αρνί, χοιρινό, ζυγούρι και εξαιρετικό κοντοσούβλι, τα οποία συνοδεύει «σπιτικό» ροζέ σαμπανιζέ κρασί από τη Ζίτσα.

Στα πεταχτά στην Άρτα

© Y Skoulas

Μόλις μία ώρα οδήγησης από τα Γιάννενα, η Άρτα με το πολυτραγουδισμένο γιοφύρι, τις πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες και το κάστρο, σύγχρονα μουσεία αλλά και πολλές προτάσεις για διασκέδαση, αποτελεί προορισμό από μόνη της. Πιείτε τον πρώτο καφέ της ημέρας ακριβώς δίπλα από το γεφύρι, στη συνέχεια κάντε μια βόλτα στον πεζόδρομο της Σκουφά, με τα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια και τα καφέ κι ύστερα ξαναμπείτε στο αμάξι με κατεύθυνση τον Αμβρακικό: Στο Μενίδι βρίσκεται η πιάτσα των γαριδάδικων, με τις διάσημες γάμπαρες να αποτελούν τον πολυπόθητο θησαυρό του κόλπου.

Εκεί, η ψαροταβέρνα «Βουλιαγμένη» είναι μια άριστη επιλογή για άριστα τηγανισμένες, πεντανόστιμες γαρίδες, αλλά και φρέσκο ψάρι, με θέα στη λιμνοθάλασσα, ενώ λίγο πιο κάτω, στο τέρμα μιας πανέμορφης διαδρομής κατά μήκος του βραχίονα της Κορωνησίας, βρίσκεται η «Μυρταριά (του Παντέντα)», που στον απλό χώρο της θα σας ενθουσιάσει όμως το άψογο ψήσιμο στα ολόφρεσκα ψάρια της, με άγρια χόρτα και φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες να σιγοντάρουν την μελωδία της απλότητας.

© Y Skoulas

Μια ξεχωριστή γεύση από Ήπειρο στο γαστρονομικό οδοιπορικό μας πήραμε κάνοντας μια επίσκεψη στα καταστήματα METRO Cash & Carry. H METRO AEBE είναι μια 100% ελληνική εταιρία που ανέπτυξε πρώτη το 1976 το θεσμό των Cash & Carry στη χώρα, έκτοτε προσαρμόζοντάς τον συνεχώς στις ανάγκες της αγοράς. Ως μία αμιγώς ελληνική επιχείρηση ενισχύει την επιχειρηματικότητα της χώρας, τοποθετώντας στα ράφια της τα τοπικά προϊόντα κάθε περιοχής. Έτσι, υποστηρίζει τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς και ενδυναμώνει την οικονομία των τοπικών κοινωνιών.

Το ενδιαφέρον των METRO Cash & Carry για την ελληνική γαστρονομία αποδεικνύεται εμπράκτως καθώς είναι χορηγός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ με 50 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, αποτελούν την αλυσίδα με το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων χονδρικής στη χώρα και κατέχουν την πρώτη θέση σε πωλήσεις στον κλάδο. Διεκδικώντας δίκαια το ρόλο του ηγέτη στην αγορά, εφοδιάζουν με τρόφιμα, αναλώσιμα και εξοπλισμό όλους τους κλάδους της HO.RE.CA., από ξενοδοχεία μέχρι εστιατόρια, ταβέρνες, αλλά και καφετέριες και μίνι μάρκετ, ενώ χάρη στην ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη που διαθέτουν, διαμορφώνουν τις πλέον ανταγωνιστικές τιμές. Στόχος της εταιρείας είναι η δυναμική παρουσία σε στις μεγαλύτερες πόλεις όλων των νομών της χώρας ώστε να στηρίζουν τον ανεξάρτητο επαγγελματία προσφέροντάς του την ευκαιρία να προμηθεύεται τα προϊόντα που επιθυμεί φθηνά και εύκολα.

Με μια βόλτα στους ευρύχωρους διαδρόμους του METRO Cash & Carry στα Ιωάννινα, εντοπίσαμε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων από παραγωγούς της Ηπείρου. Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρουμε το τα προϊόντα ζύμης Μπανιώτη, τον τραχανά και τις χυλοπίτες Πωγώνι, τους τραχανάδες Μονολίθι, τα μπαχαρικά «Χάρμα» της Branda, αλλά και την ετικέτα Οινωδός της Συνεταιριστικής Οινοποιίας Ηπείρου και το τσίπουρο Γκλινάβου. Η μεγάλη γαλακτοκομική παράδοση της περιοχής εκπροσωπείται από τα διάσημα προϊόντα Δωδώνη της Αγροτικής Βιομηχανίας Γάλακτος Ηπείρου, από τα γιαούρτια και κεφίρ Συρράκο, αλλά και από τα τυριά και γιαούρτια Μήτσιος, ενώ τα πτι φουρ και τα κουλούρια Γαζής μαζί με τον μπακλαβά Κολιονάσιος γλυκαίνουν τις περατζάδες μας ανάμεσα στα ράφια.

Καταστήματα της METRO Cash & Carry στην Ήπειρο: Άρτα (Με κρεοπωλείο): Ε.Ο. Ιωαννίνων-Αντιρρίου, Θέση ΤΟΠ ΑΛΤΙ, 2681051205
Ιωάννινα (Με κρεοπωλείο): Περιφερειακή Οδός Ιωαννίνων Κόμβος Νοσοκομείου, 2651039077
Πρέβεζα
(με κρεοπωλείο): 3ο χλμ Ε.Ο. ΑΚΤΙΟΥ-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Δ, 26820 89175

https://www.metrocashandcarry.gr

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.