Υλικά
400 γρ. πολύ φρέσκο λαβράκι ή τσιπούρα ή φαγκρί, ξεκοκαλισμένο από τον ψαρά
4 λάιμ, τον χυμό
1/2 λεμόνι, τον χυμό
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
1-2 πιπερίτσες τσίλι ψιλοκομμένες (χωρίς τους σπόρους)
2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
εξ. παρθένο ελαιόλαδο
(παραλλαγές: ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες, ξύσμα περγαμόντου ή πορτοκαλιού, ραπανάκι φετάκια, μαϊντανός, αβοκάντο, μάνγκο)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας, ώστε να τα συνθέσουμε 15’-20’ πριν το σερβίρισμα, όσο χρειάζεται για να μαριναριστεί το ψάρι. Δεν το αφήνουμε περισσότερο για να μη χάσει τη φρεσκάδα του και «ψηθεί» στους χυμούς. Κόβουμε τα φιλέτα του ψαριού σε κύβους πλευράς 1 εκ.. Σε ένα μπολ βάζουμε τον χυμό από τα λάιμ και το λεμόνι, προσθέτουμε 1/2 κ.γ. αλάτι, την πιπερίτσα τσίλι και ανακατεύουμε. Βάζουμε σε άλλο μπολ τα κρεμμυδάκια, τον κόλιανδρο, την πιπεριά. Όταν έρθει η ώρα τοποθετούμε σε βαθύ δοχείο το ψάρι και αδειάζουμε επάνω το μπολ με τους χυμούς. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για 15’, ανακατεύοντας άλλη μια φορά ενδιαμέσως. Προσθέτουμε τότε τα μισά από τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να μείνουν άλλα 3’-4’. Σερβίρουμε το ψάρι σε βαθιά πιατέλα, σκορπίζοντας επάνω τα λαχανικά-μυρωδικά που έμειναν. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ραντίζουμε με εκλεκτό ε.π. ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με φέτες αβοκάντο.