Πολύ αρωματικό, με αρώματα που ποικίλουν ανάλογα με το άνθος, το δέντρο ή το βότανο όπου βόσκησε η μέλισσα, το μέλι φέρνει στα γλυκά μας, πολύ περισσότερα στοιχεία από τη γλυκιά του γεύση. Ιδιαίτερα στα γλυκά που ψήνονται στο φούρνο, το μέλι θα τους χαρίσει μια χρυσαφένια κρούστα, μια υγρή, «τρυφερή» υφή και θα τα προστατεύσει από το να στεγνώσουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν το μέλι χρησιμοποιηθεί ωμό (δεν περάσει από θερμότητα) το άρωμά του είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα: άλλη αίσθηση θα δώσει σε μια μους, ένα ζελέ ή μια γλυκιά σάλτσα ένα απαλό ανθόμελο και άλλη ένα δυνατό θυμαρίσιο μέλι. Στην περίπτωση που έχουμε μια αγαπημένη συνταγή που ζητάει ζάχαρη, αλλά εμείς θέλουμε να την αντικαταστήσουμε με μέλι, ίσως είναι σκόπιμο να μειώσουμε κατά τι την ποσότητα των υγρών –ας πούμε 1 -2 κουταλιές. Ακόμα, θα πρέπει να μειώσουμε τη θερμοκρασία του φούρνου κατά 10 -15 βαθμούς και τέλος, να προσθέσουμε μια πρέζα ακόμα στην ποσότητα της μπέικινγκ πάουντερ ή της σόδας που λέει η συνταγή μας.