Πιο δροσερό πράγμα από το ζελέ μέσα στο καλοκαίρι δεν γίνεται. Και πιο ιντριγκαδόρικο ζελέ από το ζελέ με αλκοόλ, επίσης δεν γίνεται. Μαζί με φρούτα ή βότανα," φωνάζει" καλοκαίρι και βρίσκεται ανάμεσα σε ένα ελαφρό κοκτέιλ και ένα… λίγο πιο ενήλικο γλυκό. Η πρώτη και πιο βολική επιλογή είναι να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα μείγματα για ζελέ –και υπάρχουν αρκετά, σε μεγάλη ποικιλία και καλής ποιότητας στην αγορά. Η άλλη επιλογή είναι να φτιάξουμε το αλκοολούχο ζελεδάκι από τη αρχή. Στο εμπόριο υπάρχει ζελατίνη σε φύλλα και ζελατίνη σε σκόνη. Ένα φύλλο ζυγίζει περίπου 2 γραμμάρια και 6 φύλλα ζελατίνης πήζουν 500 ml υγρού. Όσον αφορά τις αναλογίες νερού και αλκοόλ, εξαρτώνται από την περιεκτικότητα του ποτού σε αλκοόλ:
- Περιεκτικότητα αλκοόλης γύρω στο 18% -30%: 26 κ.σ. ή 390 ml αλκοόλ + 6 κ.σ. ή 90 ml νερό
- Περιεκτικότητα αλκοόλης περίπου 30% –45 %: 20 κ.σ. ή 300 ml αλκοόλ + 12 κ.σ. ή 180 ml νερό
Οι συνταγές που δίνουμε έχουν υπολογιστεί σε τρία φλιτζάνια υγρό συνολικά (νερό ή χυμός και αλκοόλ). Μπορούν να φορμαριστούν σε σφηνάκια, σε μικρά μπολάκια ή στα ειδικά κουταλάκια. Μπορούν, επίσης, να φτιαχτούν σκέτα (χωρίς την προσθήκη φρούτων, βοτάνων, σοκολάτας κλπ). Οι προτάσεις μας δεν περιλαμβάνουν κάποιο γλυκαντικό, αν εξαιρέσουμε εκείνες με τα λικέρ που, ούτως ή άλλως είναι γλυκά. Αν θέλουμε, όμως, μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή ζάχαρη στο στάδιο που θα ενώσουμε το παγωμένο μείγμα αλκοόλ –νερό ή αλκοόλ –χυμός με τη διαλυμένη ζελατίνη. Τέλος, αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε παντού το νερό με το οποίο αναμειγνύουμε το αλκοόλ με κάποιο χυμό που μας αρέσει.
Updated: 28/06/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 04/08/16