Follow us

Γλυκά με άρωμα Ανατολής

Γλυκά με άρωμα Ανατολής

Τα γλυκά κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στις κουζίνες της Μέσης Ανατολής, όπου αρκετές φορές ήταν μάλλον περιορισμένη η ποικιλία των φυσικά διαθέσιμων τροφίμων, τουλάχιστον κατά τις χρονικές στιγμές που δημιουργήθηκε η παραδοσιακή κουζίνα. Σ΄ αυτές τις περιοχές, οι άνθρωποι ανήγαγαν σε υπέρτατη τέχνη τη δημιουργία απολαύσεων από το ελάχιστο και έχουν εμπλουτίσει τον κόσμο τους ειδικά, και τον κόσμο της ζαχαροπλαστικής γενικότερα, με εκλεπτυσμένα γλυκά και αρτοσκευάσματα. Συχνά μάλιστα, διαπιστώνεις, όταν τα δοκιμάσεις στην αυθεντική τους μορφή, πως είναι πολύ λιγότερο γλυκά από ό,τι υποθέτουμε σε σύγκριση με τα ανάλογα δικά μας γλυκά και ακόμα με τα γλυκά της Δύσης.
Πολλά από τα γλυκά του μουσουλμανικού και του χριστιανικού κόσμου της Μέσης Ανατολής έχουν θρησκευτικές και εθιμικές αναφορές: τα Atayef, οι μικρούτσικες κρέπες που γεμίζονται με κρέμα προσφέρονται οπωσδήποτε στο Ραμαζάνι, το Meghli, μια κρέμα από ριζάλευρο αρωματισμένο με γλυκάνισο και κιούμελ προσφέρονται στη γέννηση ενός παιδιού ή τα Χριστούγεννα από τις χριστιανικές κοινότητες. Ο Aşure πάλι, ένα τούρκικο γλυκό, που φτιάχνεται από όσπρια και ξηρούς καρπούς, θυμίζει την προσάραξη της κιβωτού του Νώε στο Αραράτ, όταν είχαν σχεδόν τελειώσει οι προμήθειες και δημιουργήθηκε με ό, τι υπήρχε για να γιορτασθεί το τέλος της δοκιμασίας.
Πάντως, αν κάποιο από τα γλυκά των εξ Ανατολής γειτόνων θα έπρεπε να ανέβει στον βασιλικό θώκο, είναι χωρίς αμφιβολία το knafeh (κιουνεφέ), ένα "σάντουϊτς" από φύλλο κανταΐφι και τυρί, σιροπιασμένο με σιρόπι αρωματισμένο με ροδόνερο. Η πατρίδα του φαίνεται πως είναι η πόλη Ναμπλούς της Παλαστίνης, εξίσου όμως θα μπορούσε να είναι και η Συρία. Φτιάχνεται σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και στην Τουρκία και στην Αρμενία και είναι απλώς θεϊκό. Φυσικά, εδώ προτείνουμε κάποιες ελάχιστες συνταγές από τις πολλές (αλλά πάρα πολλές) εκδοχές που υπάρχουν για κάθε συνταγή κατά χώρα αλλά και κατά περιοχή. Και ακόμα, τα ονόματά τους, αλλάζουν κάπως και μπορεί να βρεθούν σε διάφορες παραλλαγές. Τέλος, κουβεντιάζοντας με ανθρώπους από χώρες της Μέσης Ανατολής που ζουν στην Ελλάδα, αντικαταστήσαμε κάποια υλικά που δεν υπάρχουν εδώ με άλλα παρόμοια και αντί για κάποιες παρασκευές πολύ δύσκολες επιλέξαμε κάποιες πιο εύκολες και απλές.

Επίσης...

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Περισσότερα από

Γλυκό

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.