Υλικά
½ φλ. βούτυρο καρύδας
¾ φλ. ζάχαρη καρύδας
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 μεγάλα ή 4 μέτρια αβγά
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
1 γερή πρέζα αλάτι
½ φλ. γάλα
Για το γλάσο
1 φλ. ζάχαρη άχνη
Χυμός από 1 πορτοκάλι
Φιστίκια τ. Αιγίνης ψίχα αν θέλουμε για διακόσμηση
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνουμε το βούτυρο καρύδας να λιώσει. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Σε μεγάλο μπολ δουλεύουμε με το μίξερ χειρός το βούτυρο καρύδας με τη ζάχαρη καρύδας μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Ρίχνουμε στο αλεύρι εναλλακτικά το μείγμα των αβγών και το γάλα βρώμης ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν τα υλικά -δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι. Σαπουνίζουμε και στεγνώνουμε το γούρικο νόμισμα και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο. Μεταφέρουμε το χυλό στα ταψάκι και ρίχνουμε το νόμισμα. Ψήνουμε γύρω στα 30 -35 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο του γλυκού. Αφήνουμε να μείνει στο ταψάκι για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό του πορτοκαλιού στη μουλινέτα. Αν το μείγμα είναι πολύ πυκνό προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού. Περιχύνουμε τη βασιλόπιτα με το γλάσο και αν θέλουμε στολίζουμε με τα φιστίκια.
Α.Τ.