Είναι πολύ δροσερό φρούτο (κατά 89% αποτελείται από νερό) είναι αρωματικό και πολύ γευστικό και έχει άφθονη ζουμερή σάρκα. Ωμό, έχει λίγες θερμίδες, πολλές φυτικές ίνες, αρκετή ποσότητα από τις βιταμίνες C και Ε καθώς και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως φωσφόρο, σίδηρο και ασβέστιο. Η πιο δημοφιλής και κομψή ποικιλία είναι τα λευκόσαρκα ροδάκινα. Ακολουθούν οι γιαρμάδες και το νεκταρίνι και τέλος έχουμε τη νέα πλακέ ποικιλία (ούφο) σε μίνι ή σε κανονικές διαστάσεις. Σαν πρώτη ύλη, τα ροδάκινα προσφέρονται για μια ολόκληρη σειρά γλυκά, από την απλή μαρμελάδα ή τα ροδάκινα κομπόστα, ψητά στο φούρνο με λίγο βούτυρο και λίγο μέλι ή αντίστοιχα στο τηγάνι, σε κέικ, σε τάρτες, σε κρέμες, σε τσιζκέικ, σε παγωτά κλπ. Το πιο διάσημο γλυκό με ροδάκινο είναι το περίφημο παγωτό peche Melba, και επίσης διάσημο είναι το κοκτέιλ Bellini, με χυμό ροδάκινου και σαμπάνια.
Εκτός από τις συνταγές που προτείνουμε παρακάτω, ανάλογες συνταγές θα βρείτε και εδώ αλλά και σε άλλα σημεία του site, αν ψάξετε με key words: γλυκά με ροδάκινα.
Updated: 11/08/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 25/07/18