Follow us

Φτιάχνουμε σορμπέ με γεύση καλοκαιρινών φρούτων

Το καλοκαίρι έρχεται μαζί με τα πιο λαχταριστά φρούτα της χρονιάς, ευκαιρία για απολαυστικά σορμπέ που γίνονται εύκολα στο σπίτι κι ενθουσιάζουν.

Φτιάχνουμε σορμπέ με γεύση καλοκαιρινών φρούτων

Τι είναι το σορμπέ;

Πολτός φρούτου+σιρόπι ζάχαρης ή μέλι! Ένα παγωμένο επιδόρπιο με πανάρχαιες ρίζες, που έχει βάση τα φρούτα. Διαφέρει από το παγωτό γιατί δεν περιέχει γάλα, αβγά, γιαούρτι, κρέμα -πείτε το λοιπόν και veg παγωτό. Η γρανίτα πάλι, είναι ένα ξαδερφάκι του σορμπέ, με πατρίδα τη Σικελία. Διαφέρει στην υφή, καθώς ένα σορμπέ είναι πιο απαλό και βελούδινο, ενώ η γρανίτα πιο "άγρια" και κρυσταλλική. Οι παραδοσιακές γρανίτες είναι το λεμόνι, το μανταρίνι, ο καφές, το αμύγδαλο, η σοκολάτα και φυσικά τα φρούτα εποχής.

Πάμε στις ρίζες του σορμπέ…

Φτιάχνουμε σορμπέ με γεύση καλοκαιρινών φρούτων

Την πρώτη μορφή σορμπέ τη συναντάμε στην Κίνα ενώ σίγουρα γνωρίζουμε ότι οι Ρωμαίοι τα έφτιαχναν με μέλι και φρούτα και τα πάγωναν με χιόνι, όπως ακριβώς έκανε και ο Μέγας Αλέξανδρος. Το σημερινό όνομα οφείλεται στα σερμπέτια, τα παγωμένα, αρωματικά σιρόπια των Αράβων, με τον θρυλικό ταξιδευτή, Μάρκο Πόλο, να είναι εκείνος που έφερε τη ξεχασμένη τεχνική του σορμπέ στην Ευρώπη. Αφού το λάτρεψαν Ισπανοί και Σικελοί, τον 17ο αιώνα κατέκτησε και τους παριζιάνους χάρις στο περίφημο Café Procope, που πρότεινε τότε πάνω από 60 γεύσεις!

Στην εποχή μας βέβαια, βρίσκουμε σορμπέ σοκολάτα, με λαχανικά όπως η ντομάτα, με βάση αρωματικά βότανα, ακόμα και με αλκοόλ σαν παγωμένο κοκτέιλ (π.χ. σορμπέ Margarita) και με σχεδόν ό,τι άλλο φανταστεί ο κάθε δημιουργός.

Και τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε;

Σορμπέ μπορούμε να φτιάξουμε και χωρίς μηχανή παγωτού. Θα χρειαστούμε απλά δύο δοχεία αποθήκευσης, κατά προτίμηση μεταλλικά, έναν καλό αβγοδάρτη κι ένα μπλέντερ. Όμως, η παγωτομηχανή είναι προτιμότερη λύση, καθώς πετυχαίνει πολύ καλή υφή με λιγότερο κόπο και χρόνο. Είναι μια πολύτιμη συσκευή με χαμηλό σχετικά κόστος, που σίγουρα θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σας εργαλεία στην κουζίνα, καθώς δίνει τη δυνατότητα να εκτελέσεις όποια συνταγή θέλεις και πολύ σύντομα θα αποσβέσει το κόστος της. Δώστε βάση στην ισχύ του μοτέρ και προτιμήστε εκείνες που το βασικό δοχείο τους διατηρείται παγωμένο στην κατάψυξη.

Στην αγορά θα βρείτε, επίσης, ποικιλία σε θήκες και φόρμες καθώς και ξυλάκια ή sticks που θα δώσουν άλλη εμφάνιση στη γρανίτα ή το σορμπέ σας και θα ενθουσιάσουν ιδιαίτερα τα παιδιά.

Η τεχνική και τα μυστικά

Το σορμπέ είναι, απλά, ένας πολτός φρούτων ενωμένος μ’ ένα σιρόπι ζάχαρης. Το σιρόπι σιγοβράζει μόνο μέχρι να λειώσει η ζάχαρη και το κρυώνουμε τελείως πριν τη χρήση. Έχουμε πάντα υπόψη ότι το έτοιμο σορμπέ θα είναι ελαφρώς πιο άγλυκο από το μείγμα πριν παγώσει, γι' αυτό το θέλουμε αρκετά γλυκό. Σε μερικές περιπτώσεις προστίθεται ασπράδι αβγού, που βελτιώνει την υφή του σορμπέ. Το μείγμα του σορμπέ (όπως και του παγωτού) πρέπει να μπει εντελώς παγωμένο στην παγωτομηχανή, γιατί όσο πιο γρήγορα στερεοποιηθεί τόσο καλύτερη υφή θα έχει.

Σε γενικές γραμμές, οι αναλογίες ενός σορμπέ φρούτου είναι: 1 κιλό κομμένα φρούτα, σιρόπι από 1 φλ.τσ. ζάχαρη και 1 φλ. τσ. νερό βρασμένα για 4' (οι αναλογίες αυτές αλλάζουν ανάλογα με την οξύτητα του φρούτου) και 2-3 κ.σ. χυμός λεμονιού. Η αναλογία ζάχαρης-φρούτου θα δώσει τη σωστή υφή στο σορμπέ. Με την αναλογία αυτή μπορούμε εύκολα να αντικαταστήσουμε φρούτα με παρόμοια υφή, π.χ. στη θέση του ροδάκινου να βάλουμε βερίκοκα ή γιαρμάδες και στη θέση του βύσσινου κεράσια.

Αφού φτιάξουμε και παγώσουμε το σιρόπι, το βάζουμε μαζί με τα κομμένα φρούτα στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε τελείως. Αν υπάρχουν κουκούτσια ή πολλές ίνες (όπως π.χ. στον ανανά ή στο μάνγκο) σουρώνουμε το μείγμα. Προσθέτουμε σταδιακά το λεμόνι, δοκιμάζοντας. Βάζουμε το μείγμα σε δοχείο και το παγώνουμε στο ψυγείο. Το μεταφέρουμε στη μηχανή του παγωτού και αφήνουμε να δουλέψει μέχρι το σορμπέ να πάρει την υφή ενός αρκετά πηχτού smoothie (συνήθως 10'-15'). Το βάζουμε στο δοχείο και το παγώνουμε στην κατάψυξη 2-4 ώρες πριν το σερβίρισμα, ανάλογα με τη συνταγή και τα υλικά. Διατηρείται περίπου ένα μήνα εκεί.

Μερικά tips:

- Τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι οπωσδήποτε ώριμα και νόστιμα.
- Ορισμένα υλικά δεν παγώνουν, άρα επιβραδύνουν ή εμποδίζουν το πάγωμα. Τέτοιο είναι το αλκοόλ, γι’ αυτό, αν υπάρχει, τηρούμε ευλαβικά την ποσότητα της συνταγής.
- Το μείγμα το φτιάχνουμε τελευταία στιγμή, με παγωμένα φρούτα και προσθέτουμε λεμόνι, για να μην οξειδωθεί. Για τον ίδιο λόγο, δεν πρέπει να μείνει περισσότερο από 45’ στο ψυγείο πριν μπει στη μηχανή ή στην κατάψυξη, διαφορετικά, κινδυνεύει ν' αλλοιωθεί το χρώμα και η γεύση.

- Το σορμπέ χωρίς μηχανή το αφήνουμε να μισοπαγώσει και το ξαναχτυπάμε ελαφρά στο μπλέντερ. Το βγάζουμε από την κατάψυξη λίγα λεπτά πριν το σερβίρισμα, για να μαλακώσει.
- Για να ξεκολλήσει εύκολα μια γρανίτα από τη θήκη της, ειδικά εάν έχει μείνει μεγάλο διάστημα στην ψύξη, απλά βυθίστε τη θήκη για μερικά δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό.

Επίσης...

3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Δοκιμάσε τις συνταγές που θα βρεις εντός και φτιάξε έναν τέλειο κορμό.

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.