Follow us

Το tiramisù αποχαιρέτησε τον δημιουργό του…

Ο ιταλός εστιάτορας Ado Campeol απεβίωσε στα 93 του, έχοντας συνδέσει το όνομά του με το παγκοσμίως διάσημο επιδόρπιο tiramisù…

Το tiramisù αποχαιρέτησε τον δημιουργό του…

Για την ακρίβεια, βέβαια, τα εύσημα ανήκουν στη σύζυγό του και στον σεφ του εστιατορίου του “Le Beccherie” στο Treviso -περιοχή του Veneto-, που εμπνεύστηκαν το επιτυχημένο επιδόρπιο το 1972 και το έβαλαν στο μενού τους, ανύποπτοι φυσικά για την τεράστια επιτυχία που έμελλε να έχει. Ο συνδυασμός όμως των μπισκότων σαβουαγιάρ βουτηγμένων σε δυνατό espresso με την κρέμα μασκαρπόνε αποδείχτηκε κορυφαίος, αγαπήθηκε, διαδόθηκε γρήγορα και υιοθετήθηκε από εκατομμύρια σεφ στον κόσμο, ατόφιος ή με μικρές παραλλαγές. Άλλωστε, πρόκειται για ένα πραγματικό «επιδόρπιο», καθώς συνδυάζει το γλυκό με τον καφέ και πραγματικά «σε ανεβάζει», όπως λέει και τ’ όνομά του!

Στην ουσία, το tiramisù είναι ένα απλό γλυκό που μπορεί καθένας να φτιάξει στο σπίτι του χωρίς κόπο. Αν πιστέψουμε τον σεφ Roberto Linguanotto, το tiramisù δημιουργήθηκε τυχαία, καθώς έφτιαχνε την κρέμα ενός παγωτού: ο σεφ πρόσθεσε το φρέσκο τυρί μασκαρπόνε στο μείγμα αβγών - ζάχαρης και διαπίστωσε ότι η γεύση ήταν εξαιρετική. Με τη σύζυγο του Campeol σκέφτηκαν τότε να προσθέσουν στη βάση μπισκότα σαβουαγιάρ βουτηγμένα σε καφέ και να πασπαλήσουν την επιφάνεια με κακάο κι έτσι… γεννήθηκε το tiramisù, ίσως το πιο διάσημο σήμερα ιταλικό γλυκό. Η αρχική συνταγή δεν περιέχει αλκοόλ, ενώ οι περισσότερες παραλλαγές σήμερα έχουν κρασί marsala ή ρούμι.

Η αυθεντική συνταγή πιστοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Accademia italiana della cucina το 2010.

Δείτε εδώ μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή tiramisu με κρέμα κάστανου

Επίσης...

3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Δοκιμάσε τις συνταγές που θα βρεις εντός και φτιάξε έναν τέλειο κορμό.

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.